• Pot fi creați pereți cu natură vie sau decorațiuni cu ajutorul lichenilor stabilizați
  • Lichenii nu necesită îngrijiri speciale
  • La o umiditate de cel puțin 40%, vor rezista 10-12 ani

Lichenii sunt o tendință pentru decorațiunile interioare din ce în ce mai populară. Până în martie, dezvoltatorii imobiliari, companiile, restaurantele și hotelurile alegeau cu preponderență acești pereți vii.

De când cu pandemia, tot mai mulți români aleg aceste decorațiuni pentru locuințele lor. Dacă le oferi umiditate de cel puțin 40%, te vei bucura de ei timp de 10-12 ani.

Decorațiunile pot fi cumpărate gata făcute sau pot fi asamblate de oricine acasă. Andrei s-a mutat de curând la casă nouă și s-a decis să îmbine utilul cu plăcutul: să-și facă propriile decorațiuni.

Andrei, client: „Îmi plac mai mult pentru că sunt naturali. Au un aspect mult mai ok față de un tablou. Undeva în jur de 2.000 de lei a costat ce am eu în spate. Le-am descoperit acum vreo doi ani.”

Tecla Tudor este managerul unei firme de decorațiuni de interior și spune că lichenii nu necesită îngrijire.

Tecla Tudor, manager: „Se iau, se curăță de resturile lemnoase și de acei pini care cad peste ei pentru că ei sunt culeși manual. Și cu ajutorul unui adeziv special sau a pistolului cu silicon cald pot fi efectiv lipiți de orice suprafață. Pentru un metru pătrat, de exemplu, ai nevoie cam de 5-6 kilograme. Să zicem că am avea un preț de 130-150 de euro. Dacă vorbim despre montaje ne putem duce liniștiți către 500-700 de euro pe metrul pătrat.”

Decorațiunile din licheni stabilizați pot fi și un cadou de Crăciun inedit. Vânzările de licheni au crscut cu 20% față de 2019, iar costul mediu pentru licheni de uz casnic este între 130 și 390 de euro. Companiile ajung să cheltuie și 4.000 de euro

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE