• Noile vopsele inteligente reduc poluarea
  • Peretele unui bloc de 4 etaje echivalează cu 100 metri pătrați de pădure
  • Craiova, „sufocată” de praf

Soluția pentru reducerea poluării poate fi mai simplă decât credeam. Un nou tip de vopsea inteligentă ajută pereții să respire și reduce poluarea.

Ca să îți dai seama cum funcționează practic, un perete al unui bloc de patru etaje, zugrăvit cu o vopsea inteligentă, echivalează cu 100 de metri pătraţi de pădure. Raportarea din 2019 arată că fiecărei persoane din Craiova îi revine aproximativ 34 de metri pătrați de spațiu verde. Cât o garsioneră, cu alte cuvinte.

Nicoleta Ciotera, profesor de chimie, Universitatea din Craiova: „Permite o purificare superioară a aerului înlăturând poluanţii, dar împiedică şi formarea depozitelor de mucegai, fixarea fungilor, a virusurilor pe suprafeţelor solide. De asemenea, împiedică fixarea particulelor de praf. Straturile de murdărie astfel formate pe suprafeţele exterioare putând fi spălate de apa din precipitaţii.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Bacăul a fost primul oraș din România care a apelat la picturile murale ce purifică aerul. Pe finalul anului trecut, în doar 2 luni, Bacău a urcat pe primul loc în Europa la acest capitol. Și Clujul luptă cu poluarea într-un mod inteligent: prin sistemul City Trees. Proiectul clujenilor este estimat la 1 milion de lei.