• Autoritățile din Peru spun că peste 900 de femei au dispărut de la începutul pandemiei
  • Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ele și există posibilitatea ca acestea să fie decedate
  • Peste 70% dintre persoanele dispărute sunt minore

Peste 900 de femei, dintre care 70% minore, au fost date dispărute în Peru, de la începutul pandemiei, iar posibilitatea ca acestea să fie decedate este foarte mare, au anunțat autoritățile de la Lima, potrivit France 24.

Peru, o țară cu 33 de milioane de locuitori, se confruntă cu o gravă problemă în ceea ce privește violența domestică, traficul de persoane și prostituție, iar carantina impusă de pandemia de coronavirus a adâncit conflictele. De asemenea, situația a fost agravată de pierderea joburilor și criza sanitară.

„În timpul carantinei, în 3 luni și jumătate, 915 femei au fost date dispărute în Peru și sunt probabil decedate”, a spus Eliana Revollar, activistă pentru drepturile femeilor.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Înainte de pandemie, 5 femei erau raportate ca fiind dispărute în fiecare zi, iar numărul a crescut la 8 în timpul carantinei.

Activiștii spun că indicentele au loc și din cauza lipsei unui registru al persoanelor dispărute, care îngreunează munca autorităților. Totodată, aceștia au declarat că, deseori, poliția refuză să investigheze cazurile de violență domestică și tratând totul cu indiferență.

„Trebuie să știm ce s-a întâmplat cu ele”, a spus Walter Gutierrez, avocat.

În ianuarie, cazul unei studente și activiste pentru drepturile femeilor a acaparat atenția publică, dar doar după ce cadavrul ei a fost găsit, la 3 ani după dispariția ei.

Anul trecut au existat 166 de crime în Peru, doar 10% dintre acestea fiind cazuri ale unor persoane raportate dispărute anterior. De asemenea, 30.000 de apeluri pentru violență domestică au fost înregistrate pe întreg parcursul anului, potrivit autorităților.