• Bărbații dintr-o familia din Bangladesh suferă de o afecțiune genetică rară
  • Bărbații nu au amprente
  • Nu pot cumpăra o cartelă Sim sau avea un permis de conducere, iar obținerea unui pașaport este un proces complicat și îndelungat

Apu are 22 de ani și locuiește cu familia sa într-un sat din Bangladesh. A lucrat ca asistent medical până de curând, iar tatăl și bunicul său au fost fermieri.

Bărbații din familia lui Apu par să aibă o mutație genetică atât de rară, încât se crede că afectează o mica parte din familiile din întreaga lume – nu au amprente, scrie BBC.

În vremea bunicului lui Apu, dacă nu aveai amprente nu era mare lucru. „Nu cred că s-a gândit vreodată la asta ca la o problemă“, spune Apu.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dar, de-a lungul deceniilor, ridurile fine de pe vârfurile degetelor – cunoscute sub numele de dermatoglife – au devenit cele mai colectate date biometrice din lume. Le folosim pentru orice, de la pașaport până la deschiderea smartphone-urilor noastre.

În 2008, când Apu încă era un copil, Bangladesh a introdus cărți de identitate pentru toți adulții, iar baza de date necesita o amprentă. Angajații nedumeriți nu știau cum să elibereze documentul tatălui lui Apu, Amal Sarker. În cele din urmă, a primit un buletin cu specificația „FĂRĂ AMPRENTĂ“ ștampilată pe el.

În 2010, amprentele digitale au devenit obligatorii pentru pașapoarte și permise de conducere. După mai multe încercări, Amal a reușit să obțină un pașaport prin prezentarea unui certificat de la un consiliu medical. El nu l-a folosit niciodată, unul din motive fiind acela că se teme de problemele cu care se poate confrunta la aeroport. Și, deși mersul cu motocicleta este esențial pentru munca sa agricolă, el nu a obținut niciodată permisul de conducere. „Am plătit taxa, am trecut examenul, dar nu au eliberat o licență pentru că nu puteam oferi amprentă“, povestește el.

Amal poartă cu el chitanța de plată a licenței, dar nu îl ajută întotdeauna când este oprit – a fost amendat de două ori. El a explicat afecțiunea sa celor doi polițiști, spune el, și a ridicat degetele pentru a le arăta vârfurile netede. Dar niciunul nu a renunțat la amendă.

„O experiență jenantă“

Aceasta este întotdeauna o experiență jenantă pentru mine”, mărturisește Amal.

În 2016, guvernul a impus amprenta digitală pentru a cumpăra cartelă pentru un telefon mobil. „Păreau confuzi când m-am dus să cumpăr o cartelă Sim, software-ul lor se bloca de fiecare dată când puneam degetul pe senzor“, a spus Apu, cu un zâmbet ironic. Acesta este motivul pentru care toți membrii de sex masculin ai familiei sale folosesc acum cartele Sim emise pe numele mamei sale.

Amal
Mâinile lui Amal/ Sursă foto: BBC

Rara afecțiune se numește Adermatoglyphia. A devenit cunoscută pentru prima dată în 2007, când Peter Itin, un dermatolog elvețian, a fost contactat de o femeie, de 20 de ani, care avea probleme cu intrarea în SUA. Fața ei se potrivea cu fotografia de pe pașaport, dar vameșii nu au putut înregistra amprente. Pentru că nu avea.

Cazurile izolate sunt foarte rare și nu sunt există în mai mult de câteva familii

Cazurile izolate sunt foarte rare și nu sunt există în mai mult de câteva familii“, a spus prof. Itin pentru BBC.

Amal Sarker și-a trăit cea mai mare parte a vieții fără prea multe probleme, dar mărturisește că îi este milă de copiii săi: „Nu este vina mea, este ceva ce am moștenit. Dar felul în care eu și fiii noștri întâmpinăm tot felul de probleme, pentru mine este foarte dureros“.

Amal and Apu
Amal și Apu Sarker/ Sursă foto: BBC

Fără pașaport și permis de conducere

Amal și Apu au primit recent un nou tip de carte de identitate națională eliberată de guvernul din Bangladesh, după prezentarea unui certificat medical. Cardul folosește și alte date biometrice – scanarea retinei și recunoașterea facială. Dar încă nu pot cumpăra o cartelă Sim sau obține un permis de conducere, iar obținerea unui pașaport este un proces complicat și îndelungat.

M-am săturat să explic situația din nou și din nou. Am cerut multor oameni sfaturi, dar niciunul dintre ei nu mi-a putut oferi vreun răspuns clar. Cineva mi-a sugerat să merg în instanță. Dacă toate opțiunile eșuează, atunci aș putea să fac asta“, mărturisește bărbatul.

Apu Sarker's younger brother Anu also inherited the rare gene mutation
Fratele mai mic al lui Apu/ Sursă foto: BBC