• Adriana Florea e una dintre puținele femei-preot din România
  • Adriana Florea ține slujbe în Biserica Neagră din Brașov

În Biserica Neagră din Brașov, unul din locurile pe care probabil le-ai vizitat sau dacă nu, ar trebui, slujbele sunt oficiate și de o femeie.

Adriana Florea a învins toate prejudecățile și obstacolele – inclusiv faptul că în limba română nu există un cuvânt pentru femeile-preot. A fost hirotonisită acum șase ani, o raritate pentru lumea religioasă din România.

Adriana Florea a crescut într-o familie ortodoxă. A mers la școala germană din Mediaș, iar la 18 ani, a decis să intre în Biserica Evanghelică. A făcut Teologia la Sibiu, iar 2 ani a studiat la Roma și Munchen.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Adriana Florea – preot: „Uneori oamenii sunt puțin uimiți să vadă mai ales când nu cunosc că există această posibilitate, mai ales la căsătoriile mixte. Partea neevanghelică din familie nu cunoaște existența femeilor preot și atunci sunt surprinși la început.“

Poate la fel de surprinzător e că în limba română nu există echivalentul feminin al cuvântului preot.

Adriana Florea – preot: „Fiind femeie doresc să mi se adrese cu preoteasa, adică doamna preoteasă, doar că eu la început încercam să îi corectez pe oameni că nu vreau să existe confuzia că aș fi soția preotului și nu preot eu însămi și prefer să mi se spună preot“.

Reporter: Ați simțit vreodată discriminare?
Uneori da, în anumite cersuri ecumenice, deși poate acolo ne așteptam să existe toleranță, acolo am regăsit reticența de a fi tratată de anumiți preoți la același nivel ca și ei

De înțeles, deci, și reticența unora dintre credincioși.

Turistă: „Sunt de religie ortodoxă, chiar nu am văzut niciodată și e prima dată când aud. Dar nu știu cum s-ar potrivi în contextul noului testament, vechiului testament, în istorie nu s-a pus problema ca o femeie să facă așa ceva“.

Turist: „Toți luptăm pentru drepturi egale și femeile știm că luptă pentru chestia asta. E frumos din partea societății să ne vedem toți ca și persoane și nu ca sexe opuse.“