• ÎPS Pimen este o figură controversată datorită colaborării sale cu securitatea
  • Ca arhiepiscop, a redeschis mai multe mănăstiri închise de regimul comunist
  • La înmormântarea sa a cerut să-i fie cântată „Balada“ de Ciprian Porumbescu
  • ÎPS Pimen a murit azi-noapte în jurul orei 1, după ce în urmă cu o lună a fost transportat cu elicopterul la București, fiind infectat cu coronavirus

Nu știu dacă știai, dar arhiepiscopul a fost una dintre figurile controversate ale BOR datorită colaborării sale cu fosta securitate ceaușistă în anii ’70, sub numele de Petru şi Sidorovici. Pe atunci, într-o notă informativă dată sub numele conspirativ „Petru“, acesta a adus la cunoştinta organelor de securitate că o anumită persoană A.B. „nu iubeşte conducerea ţării“. 

A fost implicat în construcția de cămine pentru bătrâni şi nevoiaşi

Ierarhul a fost numit Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în 1991, iar apoi a redeschis mai multe mănăstiri şi locaşuri sfinte închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului. Dincolo de controversele privind colaborarea cu securitatea, ÎPS Pimen a fost implicat în construcţia de biserici şi lăcaşuri sfinte, cămine pentru bătrâni şi nevoiaşi şi a publicat numeroase cărţi şi broşuri dedicate credincioşilor şi copiilor.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Dorință specială pentru înmormântarea sa 

„Las cu limbă de moarte, ca la slujba înmormântării să se audă «Balada» de Ciprian Porumbescu. Este istoria Bucovinei, arătând durerea şi câteva momente de nădejde, de bucurie“, au fost vorbele părintelui rostite anul trecut la Muzeul Bucovinei, legate de testamentul său.

Reacția BOR la moartea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților:

„Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene. Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberaţie aparte: «Pentru asta am devenit preot. Să învăţ a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El» (…)“.