• Prieteniile tensionate sunt predictori semnificativi ai bolilor cronice.
  • În unele cazuri, deconectarea socială reprezintă un risc de mortalitate mai mare decât vinovații comuni precum fumatul și colesterolul ridicat.
  • De exemplu, atunci când ești singur, globulele albe își schimbă comportamentul.

Spune-mi cine îți e prieten ca să îți spun cine ești sau cât de sănătos ești. Un studiu recent arată că prieteniile îți afectează sistemul imunitar, dar și sănătatea inimii. De aceea este important să îți găsești persoanele cu care te simți cel mai bine.

Jurnalista științifică Lydia Denworth, care a scris o carte despre știința prieteniei, se miră de modul în care izolarea socială afectează sistemul imunitar. De exemplu, atunci când ești singur, globulele albe își schimbă comportamentul, ceea ce duce la mai multe inflamații și la un răspuns imunitar slăbit. „Cred că este pur și simplu uimitor că corpurile noastre funcționează în acest fel”, spune Denworth.

Nu doar sistemul imunitar este stimulat de conexiunile sociale. Persoanele integrate social tind să aibă o viață mai lungă și mai sănătoasă – prezintă un risc mai scăzut de hipertensiune. Prietenii îi pot ajuta, de asemenea, pe oameni să doarmă mai bine și chiar să se vindece mai repede, după cum sugerează cercetările privind puncția pielii.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

„Relații toxice nu sunt numai între parteneri, ci și între prieteni, între mamă și copii, între verișori, între șef și angajat. În momentul în care eu nu mă simt bine acolo, trebuie să mă întreb ce mă ține pe mine în acest loc. Poate că am primit validarea pe care ți-o dă o prietenie, poate că am primit acea conținere, că te ascultă în cele mai grele momente ale vieții tale, dar dincolo de asta, trebuie să sesizăm momentul în care noi nu ne mai simțim confortabili”, a explicat Graziella Dan, psiholog, la Aleph News.

Citește și