• Harry şi-a apărat volumul de memorii, pe care îl consideră „necesar” şi din care anumite paragrafe ameninţă să dezbine şi mai mult familia regală.
  • Prinţul britanic a criticat-o pe Camilla, regina-consoartă, afirmând că anumite detalii din conversaţii private ce au fost publicate în mass-media.
  • Biroul de presă de la Palatul Buckingham nu a reacţionat deocamdată după această avalanşă de dezvăluiri.

Prinţul Harry şi-a apărat într-un interviu de televiziune, difuzat duminică, volumul său de memorii, pe care îl consideră necesar” şi din care anumite paragrafe ameninţă să dezbine şi mai mult familia regală din Marea Britanie cu patru luni înaintea ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea, scrie presa internațională.

După 38 de ani în care am văzut propria poveste relatată de atât de multe persoane cu deformări şi manipulări intenţionate, mi s-a părut momentul oportun să îmi reînsuşesc istoria şi să o povestesc eu însumi” , a declarat ducele de Sussex într-un interviu acordat pentru postul britanic ITV, difuzat cu două zile înaintea publicării volumului său de memorii, intitulat Spare (Rezerva).

„Îmi iubesc tatăl, îmi iubesc fratele, îmi iubesc familia şi o voi iubi mereu. Nimic din ceea ce am scris în această carte nu a fost făcut cu intenţia de a-i răni sau de a le face rău” , a insistat prinţul Harry, dând asigurări că speră într-o reconciliere” cu condiţia asumării „responsabilităţilor” , în special în ceea ce priveşte mutarea lui alături de soţia sa, Meghan, în California în anul 2020.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Prinţul Harry consideră că volumul lui de memorii este necesar” pentru stabilirea faptelor istorice” , adăugând că acum este animat de un sentiment de uşurare”.

Dar, potrivit unor paragrafe extrase din această carte, ce au ajuns deja în presă după punerea în vânzare dintr-o eroare a volumului joia trecută în Spania, prinţul britanic nu a scutit de criticile sale aproape pe niciuna dintre rude, mai ales pe fratele lui, prinţul William, moştenitorul tronului, deja vizat în serialul documentar ,,Harry & Meghan” , difuzat de Netflix în luna decembrie.

Fără rasism

Ducele de Sussex, în vârstă de 38 de ani, a spus că prinţul William este ,,fratele mult iubit şi inamicul declarat” , acuzându-l că l-a trântit la podea în timpul unei dispute din 2019 ce o viza pe Meghan, cu care Harry se căsătorise în anul precedent.

De asemenea, el l-a acuzat pe fratele său mai mare şi pe soţia acestuia, Kate, că aveau ,,prejudecăţi” faţă de Meghan, o actriţă americană metisă, iar acele prejudecăţi au creat un obstacol” în calea acceptării depline a soţiei sale de către familia regală.

Harry a repetat totodată acuzaţiile formulate împotriva unor membri ai familiei regale, pe care îi consideră complici” la apariţia unor articole ostile faţă de el şi de soţia lui.

Prinţul britanic a criticat-o în special pe soţia tatălui său, Camilla, devenită între timp regină-consoartă, afirmând că anumite detalii din conversaţii private ce au fost publicate în mass-media „nu puteau să provină decât de la ea” .

Întrebat despre interviul acordat jurnalistei americane Oprah Winfrey în 2021, Harry a negat că ar fi acuzat familia regală britanică de rasism după ce unul dintre membrii acesteia a dorit să afle culoarea pielii copilului său care urma să se nască.

„Nu, nu am făcut acest lucru. Presa britanică a spus asta” , a declarat Harry, vorbind mai degrabă despre prejudecăţi inconştiente.

Biroul de presă de la Palatul Buckingham nu a reacţionat deocamdată după această avalanşă de dezvăluiri, însă mai multe dezminţiri şi comentarii au început deja să apară în mass-media britanice.

The Sunday Times îi citează pe apropiaţi ai prinţului William care au afirmat că acesta este trist” şi că arde în interior” , dar că preferă „să păstreze tăcerea pentru binele familiei şi ţării sale” .

Într-un interviu acordat postului american CBS, Harry a precizat că el şi William nu îşi mai vorbesc în prezent şi, de asemenea, că el nu a mai vorbit cu tatăl lui ‘de ceva vreme’.

„Mingea este în terenul lor”

Harry a lăsat să planeze anumite dubii asupra intenţiilor sale. „Multe lucruri se pot petrece de acum înainte”, dar „mingea este în terenul lor” , a declarat el în interviul acordat pentru postul de televiziune ITV.

„Nu cred că păstrarea tăcerii va îmbunătăţi lucrurile , precizând că speră la „o conversaţie” cu familia sa, deşi nu crede că „tatăl şi fratele (său) îi vor citi cartea”.

Multe paragrafe din acest volum vorbesc despre trauma provocată de moartea mamei sale, prinţesa Diana, într-un accident de automobil produs la Paris în 1997.

În interviul acordat pentru ITV, prinţul Harry a mărturisit că a plâns o singură dată, la înmormântare” şi a vorbit despre disconfortul resimţit atunci când a trebuit, alături de fratele lui, să strângă mâinile persoanelor venite să se reculeagă la acea vreme în faţa Palatului Kensington din Londra.

În interviul de la ITV au fost difuzate şi câteva pasaje din versiunea audio a cărţii, lecturate chiar de prinţul Harry, inclusiv un fragment în care el povesteşte felul în care tatăl lui l-a anunţat despre decesul mamei sale.

Începând de joi, reacţiile din presa britanică alternează între neîncredere faţă de caracterul intim al unora dintre dezvăluirile făcute de Harry, precum pierderea virginităţii şi consumul de droguri, şi indignare faţă de ceea ce este considerat un atac frontal la adresa familiei regale.

În special, dezvăluirile făcute de Harry despre faptul că ucis 25 de luptători talibani în timpul misiunilor sale militare din Afganistan au provocat un scandal uriaş în presa şi societatea britanică.