• Unele produse de make-up conțin substanțe chimice nocive
  • Unele dintre cele mai înalte niveluri s-au găsit în fonduri de ten (63%), mascara waterproof (82%) și rujuri rezistente la transfer (62%)
  • PFAS-urile sunt utilizate în produse precum vase antiaderente, halate și draperii chirurgicale rezistente la infecții

Produsele de make-up din comerț pot conține chimicale toxice, numite PFAS, care se regăsesc în teflon, învelișul folosit pentru acoperirea tigăilor de gătit anti-aderente. Substanța a fost găsită în 52% din 231 de produse de machiaj achiziționate în Statele Unite și Canada, scrie CNN.

Descoperirea a fost făcută într-un studiu publicat de jurnalul Environmental Science & Technology Letters și vine în contextul în care în SUA este dezbătută legea „Fără PFAS în cosmetice”, care a ajuns marți în Camera și Senatul Statelor Unite ale Americii.

Unele dintre cele mai înalte niveluri s-au găsit în fonduri de ten (63%), mascara waterproof (82%) și rujuri rezistente la transfer (62%).

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Am găsit fluor. Nu ne așteptam ca aproape toate produsele cosmetice să aibă probleme în acest sens“, a declarat autorul studiului Graham Peaslee, profesor de fizică, chimie și biochimie la Universitatea din Notre Dame.

În plus, studiul a constatat că aproximativ 88% din produsele brand-urilor testate nu specifică pe etichete prezența ingredientelor periculoase, însă aceasta este o cerință a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente.

„Este puțin șocant și, sperăm, un semnal de alarmă pentru industria cosmetică în ceea ce privește răspândirea este contaminarea cu PFAS în cazul produselor de machiaj”, spune David Andrews, om de știință și membru EWG, o organizație a consumatorilor care menține o bază de date privind produsele de îngrijire personală care conțin substanțe toxice.

„Cel mai frecvent PFAS este politetrafluoretilena, ingredientul care se regăsește în teflon, învelișul care este folosit la acoperirea tigăilor“, a spus Andrews.

Ce sunt PFAS-urile

PFAS-urile sunt o clasă de substanțe chimice create de om, care include PFOA, PFOS și GenX. Aceste substanțe chimice pot fi asimilate în corp în timp și pot duce la cancer, boli tiroidiene, leziuni hepatice, scăderea fertilității și dereglarea hormonilor“, se arată în comunicatul inițiatorilor legii.

PFAS-urile sunt utilizate în produse precum vase antiaderente, halate și draperii chirurgicale rezistente la infecții, telefoane mobile, semiconductoare, aeronave comerciale și vehicule cu emisii reduse. Există, de asemenea, în covoare, îmbrăcăminte, mobilieru și ambalaje alimentare rezistente la pete. 

Reacția medicului dermatolog

Medicul dermatolog Mihaela Leventer îţi spune că legislația ar trebui să fie mai aspră.

În general, producătorii serioşi au la bază studii şi folosesc ingrediente care sunt admise. Există o legislaţie europeană, o legislaţie americană care spune explicit ce ingrediente şi în ce cantitate pot fi incluse în produse cosmetice. Un cumpărător ar trebui să cumpere doar produse care vin din surse sigure, omologate“, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.