„Răspunsul“ rasist la protestele pentru George Floyd. Unica statuie a unui actor de culoare din Bristol, vandalizată

„Răspunsul“ rasist la protestele pentru George Floyd. Singura statuie a unui actor de culoare din Bristol, vandalizată Sursă foto: BBC
  • Statuia unui poet, scenarist şi actor de origine jamaicană a fost vandalizată, în oraşul englezesc Bristol.
  • Monumentul a fost stropit cu o substanţă puternic corozivă.
  • Actul de vandalism are loc după protestul antirasist în timpul căruia statuia unui comerciant de sclavi din Bristol a fost dărâmată.

Monumentul actorului Alfred Fagon din oraşul englez Bristol  a fost vandalizat, vineri, scrie bbc.com. Fagon a fost prima celebritate de culoare căreia i-a fost ridicată o statuie în oraşul Bristol. 

Actul de vandalism vine după protestele anti-rasism „Black Lives Matter”, când protestatarii au dat jos de pe soclu statuia unui comerciant de sclavi, Edward Colston, în Bristol. După acest prim moment, mai multe statui ale unor britanici care au făcut comerţ cu sclavi au fost dărâmate. 

Cumnata lui Fagon, Judy Malone-Fagon, crede că cineva a vandalizat statuia, într-un mod „ignorant şi prostesc”. „Este singura statuie a unui om de culoare, aici, în Bristol. De ce ar face cineva aşa ceva? Este şocant, Alfred nu a făcut nimic rău nimănui, dar ar fi râs dar ar fi văzut asta (ce s-a întâmplat cu statuia sa n. red.)”, a spus aceasta. 

Cine a fost Alfred Fagon 

Născut în 1937, în Jamaica, a fost al treilea dintr-o familie cu opt băieţi şi două fete. La vârsta de 18 ani a ajuns în Anglia pentru a munci la căile ferate. Apoi a intrat în armată iar la scurt timp s-a mutat în Bristol.  În piesele sale de teatru a abordat probleme sociale precum tensiunea dintre comunitatea de culoarea şi poliţia din Bristol în anii 1970. Alfred Fagon a murit în urma unui infarct, în faţa casei sale, în 1986. Poliţiştii care l-au găsit au declarat că nu l-au putut identifica, aşa că acesta a avut parte de o înmormântare tipică  persoanelor din comunităţile sărace din Anglia.