• Numărul persoanelor care tăiesc în sărăcie extremă va urca până la 150 mil. în 2021
  • Sărăcia extremă ar urma să atingă între 9,1% şi 9,4% din populaţia mondială în 2020
  • Sunt vizate în special unele țări din Africa, America de Sud și Asia

Tu ai putea trăi cu un dolar și 90 de cenți pe zi? Îți spun că între 88 și 115 milioane de oameni din lume fac asta. O arată cea mai recentă analiză a Băncii Mondiale.

Criza COVID-19 a aruncat câteva țări din Africa, America de Sud și Asia într-o sărăcie extremă. Nici în România situația nu e mai roz.

Anul 2021 nu va aduce nivelul veniturilor pe care îl aveam în 2019. Analistul financiar Aurelian Dochia îți spune că România are cei mai nefavorabili indicatori de sărăcie la nivelul Uniunii Europene. Iar criza a știut cum să se joace cu asta.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Aurelian Dochia, analist economic: „Pandemia presupune o contracție a economiei care probabil că va ajunge undeva la 6% din PIB. Deci mulți oameni și familii nu vor mai aveau veniturile pe care contau înainte. În România a fost un an agricol slab datorită secetei, un factor care evident că va diminua foarte mult veniturile. Va suferi și din faptul că trimiterile românilor care lucrează în străinătate în acest an se vor diminua substanțial. Nivelul de sărăcie și numărul de persoane și de familii care sunt situate sub pragul sărăciei din punctul de vedere al veniturilor va crește”

  • Media indicatorului risc de sărăcie în UE: 16%
  • Riscul de sărăcie în România: 24%