Românii se mută la casă în pandemie. Cererea de credite a crescut cu 30% de la începutul anului

  • Cererea de credite pentru case a crescut cu 30% față de anul trecut
  • Și cererea de închiriere a caselor a crescut cu 12% față de începutul lui 2020
  • Românii vor să locuiască la casă după perioada de pandemie

Din ce în ce mai mulți români doresc să se mute la casă. Cererea de credite pentru case a crescut de la începutul anului până în prezent cu 30%.

În primul trimestru din 2021 s-a majorat și cererea pentru închirierea de case cu 12% față de aceeași perioadă din 2020.

„Au fost achiziționate proprietăți de dimensiuni mai mari. Am observat în primul rând o migrare a clienților de la garsoniere și apartamente de două camere, unde ponderea lor a scăzut, către apartamente mai mari de trei-patru camere, chiar și case”, a spus Vlad Hutulac, director adjunct produse retail BCR.

Arhitectul Patricia Laslau a observat un trend pentru casele de mărimea unei garsoniere denumite tiny houses, casele de weekend, dar și pentru casele de mari dimensiuni, amplasate la periferie.

„Chiar dacă își construiesc casa de la zero, românii doresc oarecum o zonă de open space pentru zona de zi. În aceeași încăpere să fie livingul, diningul. În funcție de categoria de vârstă, fiecare își alege cumva stilul, dar trebuie să îl și caracterizeze”, spune Patricia Laslau.

Andreea Chiriac dorește să se mute la casă. Pentru a achiziționa locuința se gândește la facilitățile oferite în proximitate, precum grădinița care va fi necesară atunci când va apărea un copil în viața ei.

„Dorim să facem tranziția aceasta de la o locuință mai mică, la o locuința mai mare. Acum depinde ceea ce îți dorești tu cu adevărat de la locul unde o să locuiești de acum încolo”, spune Andreea.