• A început misiunea de explorare a misterioasei “Găuri Albastre”, ascunsă lângă coasta SUA.
  • Oamenii de știință de la NOAA au colectat deja 17 de probe de apă din zona înconjurătoare, împreună cu patru mostre de sedimente.
  • Aceștia au găsit doi pești fierăstrău, specie pe cale de dispariție.
  • Cercetătorii vor să studieze și compoziţia chimică a apei cunoscută pentru calitățile sale unice.

O echipă de cercetători s-a adunat pe coasta Golfului statului Florida pentru a studia „Gaura Albastră” de pe fundul oceanului, aflată la o adâncime estimată de 425 metri, scrie ABC News.

Situl poreclit  “Banana Verde” a fost un subiect fierbinte pentru oamenii de știință și exploratorii de adâncime care au sperat să se bucure de priveliștea fenomenului.

Surprinzător, însă primele rapoarte despre „Găurile Albastre” au venit de la pescari și scafandri de agrement, nu de la oamenii de știință. În general, găurile par să găzduiască diverse comunități biologice pline de viață marină, incluzând corali, spongieri, moluște, broaște țestoase și rechini.

Oamenii de știință de la NOAA au colectat deja 17 de probe de apă din zona înconjurătoare, împreună cu patru mostre de sedimente. În partea inferioară a găurii, cercetătorii au depistat doi peşti fierăstrău, specie pe cale de dispariție. Din păcate aceștia erau morți, iar rămășițele unuia au fost recuperate pentru examinare.

În august, cercetătorii intenționează să exploreze o altă zonă mai adâncă a găurii. Totodată, aceștia vor să studieze compoziţia chimică a apei cunoscută pentru calitățile sale unice.

După misiunea de explorare din august, va mai avea loc încă una anul viitor, în altă dolină subacvatică, numită “Gaura Amberjack”, ce are un diametru de 34 m.