- Parlamentul European a votat renunțarea la ora de iarnă
- Ora 04:00 a devenit 03:00, iar ora oficială în România este acum GMT+2, schimbată de la EEST( East European Summer Time)
- Azi-noapte am trecut la ora de iarnă, ceasurile s-au dat înapoi cu o oră
Bem în tihnă cafeaua. Asta după cea mai lungă noapte din an. Am trecut la ora de iarnă. Ceasul a mers înapoi cu 60 de minute, ca să zic așa. Pentru asta trebuie să îi mulțumim însă unui părinte al Statelor Unite.
Benjamin Franklin, un om de știință american, a propus asta în anul 1784, ca să facă economie de lumânări. După 236 de ani putem să renunțăm la schimbările astea care îi enervează pe mulți. Efectele le resimțim abia de luni. În fiecare an sunt mulți pacienți care ajung la urgențe cu simptomatologie polimorfă.
Se pot agrava unele afecțiuni și crește riscul de infarct cu 5-10%, timp de 3 zile, după schimbarea orei. Cele mai afectate sunt persoanele tinere, active profesional. Crește și riscul suicidar tip de 2 săptămâni de la modificarea orei. Sunt afectate în special persoanele depresive.
Organismul este supus unui stres care duce la creșterea activității sistemului nervos, lucruri care determină modificări cardiovasculare, tulburări de ritm cardiac, irascibilitate, anxietate sau tulburări de concentrare și memorie. În discuție intră și insomnia sau somnolența.
100 de țări folosesc ora de vară și cea de iarnă, pentru a avea mai multă lumină naturală în sezonul cald, ceasurile se dau în martie cu o oră înainte.
Și revin la setări toamna. Parlamentul European a votat însă renunțarea la aceste schimbări. Sperăm să o facem și noi. Rusia s-a lepădat de ora de vară acum 10 ani.