• Două cincimi dintre speciile de plante din lume sunt în pericol de dispariție
  • În lume există mai mult de 7.000 de plante comestibile, dintre acestea sunt cultivate însă doar puține, iar aproximativ 2.500 de plante ar putea fi folosite în producerea de energie
  • Multe plante ar putea oferi soluții pentru prevenirea pandemiilor, spun cercetătorii

Două cincimi din plantele lumii sunt în pericol de dispariție, arată un raport al Grădinii Botanice Regale din Kew, Anglia, citat de BBC News.

Plantele sunt folosite ca medicamente, combustibili și alimente. Din păcate însă doar o mică parte dintre plante sunt utilizate, după cum afirmă un raport al Grădinii Botanice Regale din Kew. Dacă s-ar extinde cercetarea și folosirea multor plante încă neexploatate, probleme globale – cum ar fi securitatea alimentară și schimbările climatice – ar putea fi rezolvate mai ușor.

Royal Botanic Gardens publică anual rapoarte în care sunt evaluate cunoștințele actuale despre plantele și ciupercile din lume. Raportul din acest an se bazează pe cercetări efectuate de peste 200 de oameni de știință din 42 de țări.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Trăim într-o eră a extincției”, a declarat prof. Alexandre Antonelli, directorul departamentului științific de la Kew. „Este nevoie să fie adoptate urgent măsuri”, a completat el.

Cercetătorii afirmă că situația actuală a plantelor este foarte îngrijorătoare, multe specii dispărând înainte de a fi găsite și cercetate. Multe dintre ele ar putea oferi „indicii importante pentru rezolvarea unora dintre cele mai presante provocări ale medicinii și chiar, poate, a pandemiilor în curs de apariție și actuale”, a adăugat Antonelli.

Raportul a arătat că doar o mică parte dintre speciile de plante existente sunt utilizate ca alimente și biocombustibili.

Mai mult de 7.000 de plante comestibile ar putea fi cultivate, însă doar puține sunt folosite pentru a hrăni o populație mondială, aflată în continuă creștere.

Și există aproximativ 2.500 de plante care ar putea furniza energie pentru milioane de oameni din întreaga lume, în timp ce marea majoritate a biocombustibililor de azi sunt produse din prelucrarea a doar șase culturi – porumb, trestie de zahăr, soia, ulei de palmier, rapiță și grâu.

Dr. Colin Clubbe directorul sectorului de știință a conservării de la Kew, a declarat pentru BBC News: „În prezent folosim un procent atât de mic de plante și ciuperci din lume, fie în alimentație, fie în producerea medicamentelor, fie pentru combustibili, ignorând potențialul tezaur de specii sălbatice, despre care acum avem tot mai multe cunoștințe și tehnici de investigat”, care ar putea fi folosite spre binele întregii umanități.

Oamenii de știință estimează că riscul de dispariție poate fi mult mai mare decât se credea anterior, 140,000, adică aproximativ 39,4% dintre plantele vasculare estimându-se că sunt amenințate cu dispariția, comparativ cu 21% în 2016.

Cercetările au arătat că 723 de plante utilizate în medicină sunt expuse riscului de dispariție, în unele părți ale lumii având loc recoltări excesive.

În 2019 au fost descoperite, cercetate și numite 1.942 de plante și 1.886 de ciuperci, printre acestea numărându-se multe specii care ar putea fi valoroase ca alimente, băuturi, medicamente sau fibre.

Astfel de studii au rolul de a informa oamenii de știință, organizațiile de conservare și dezvoltare, factorii de decizie politică și publicul cu privire la importanța vitală a menținerii biodiversității pentru întreaga omenire.