• Somnul adecvat contribuie la reducerea stresului, anxietății și riscului de depresie.
  • Un adult are nevoie în medie de 6 până la 9 ore de somn ca să se odihnească.
  • Zeci de specialiști s-au întâlnit la Cluj ca să dezbată problemele somnului.

Într-o lume agitată, unde ritmul vieții ne împinge adesea să sacrificăm orele de odihnă, importanța somnului de calitate devine din ce în ce mai evidentă.

Studiile arată că un somn adecvat nu doar că ne îmbunătățește starea de spirit, dar contribuie și la sănătatea fizică. De aceea este crucial să ne prioritizăm somnul.

Zilele acestea la Cluj zeci de specialiști din țară și din străinătate s-au adunat să dezbată problemele legate de somn.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Ce înseamnă „igiena somnului” și cum ne ajută să dormim mai bine?

„Există un set de reguli care se referă la igiena somnului și asta nu înseamnă numai să avem un dormitor liniștit, odihnitor, așternuturi curate, saltea potrivită.

Înseamnă de asemenea să respectăm și niște reguli legate de adormire, de trezire, cum ar fi ca acest lucru să se întâmple cam la aceeași oră în fiecare zi, indiferent că este weekend sau în cursul săptămânii, ceea ce este foarte greu într-adevăr. 

Și reguli legate inclusiv de faptul că atunci când nu dormim să nu rămânem în pat numărând oile, așa cum zice o veche zicală românească, ci dimpotrivă, să ne găsim ceva plăcut și relaxant de făcut în cameră.

Evident, înainte de somn trebuie să evităm alcool, cafea, țigări, sau mâncărurile copioase și condimentate, iar organismul trebuie să se pregătească pentru somn cu 3-4 ore înainte”, a declarat Oana Deleanu, somnolog, pentru Aleph News.

Cât de mult ne pot afecta nopțile albe și ce facem atunci când nu putem dormi?

„În primul rând, orice noapte pierdută reprezintă o problemă, mai ales când trecem de vârsta de 30 de ani. 

Există nopțile albe voluntare, că am avut o petrecere, nopți pe care le recuperăm în cel puțin două nopți dormite ulterior. Există deprivarea cronică de somn pentru că muncim prea mult și pentru că ne gândim că somnul nu este important, nu, nu este așa. 

Somnul este un moment de refacere fizică și psihică al organismului, de recuperare a imunității, de alcătuire a sinapselor neuronale, ne ajută în procesele de memorie și de învățare. Deci atunci când suntem deprivați cronic de somn pentru că muncim prea mult și alegem să nu dormim, acest lucru va avea efecte și asupra performanțelor intelectuale, dar de asemenea va simula inflamanție, stres oxidativ, va duce la îmbătrânirea organismului.

Nu degeaba spunem somn de frumusețe.

Acest lucru, să știți, se poate întâmpla și când avem boli ale somnului. De aceea există această specialitate, somnologia, pentru că avem peste 80 de boli ale somnului. Și atunci când există boli ale somnului, inclusiv insomnia, trebuie să întrebăm un doctor”, a declarat Oana Deleanu, somnolog, pentru Aleph News.

In cate zile recuperăm o noapte pierdută de somn?

„În cel puțin două zile. Pentru că niciodată, după ce ne culcăm, să zicem dimineața, nu dormim 16 ore legate. Dormim 10, dormim 12, recuperăm mai întâi somnul profund, după care în a doua noapte recuperăm și somnul de tip REM. Cel puțin două nopți”, a declarat Oana Deleanu, somnolog, pentru Aleph News.

Citește și