• Cum faci sex în spațiu? Întreabarea aceasta a fost dezbatută mult timp pe internet.
  • Stiința spațială avansează într-un ritm fără precedent, însă cunoștințele noastre despre sexul în spațiu rămân limitate.
  • Sexul fără gravitație este un efort care necesită multă muncăînsa este posibil dacă îti pui mintea și corpul la treabă.

Sexul este important pentru sănătate, inclusiv în spațiu. Dar este posibil deasupra Pământului? Ce trebuie să faci și să știi ca să poți face sex în spatiu?

În primul rând să ai bani pentru o excursie sau să fii astronaut.

În 2021, SpaceX a trimis patru turiști în spațiu. În zece ani, se așteaptă că astronauții vor călători pentru prima dată pe Marte, o misiune care va dura câțiva ani. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Sexualitatea este o parte invariabilă a naturii umane și, în consecință, o temă în timpul acestor lungi călătorii deasupra Pământului. Și în timp ce știința spațială avansează într-un ritm fără precedent, cunoștințele noastre despre sexul în spațiu rămân limitate. NASA susține că oamenii nu au făcut sex niciodată în spațiu, iar astronauții americani evită cu încăpățânare subiectul. Au fost efectuate un număr mic de experimente pe această temă – și cu animale. „Trebuie să știm mai multe despre sexualitatea în spațiu dacă suntem serioși în privința călătoriilor de lungă durată”, spune Paul Ruth Wolpe.

„Dacă ne uităm la sănătatea sexuală ca o componentă cheie a sănătății generale, este important să înțelegem condițiile în care punem acești oameni”, spune Sarahlyn Mark, un fost consilier medical NASA. 

Sexul și masturbarea sunt indisolubil legate de sănătatea fizică și mentală, chiar și în spațiu. Ejacularea este esențială pentru bărbați pentru a preveni riscul acumulării bacteriene la nivelul prostatei. De asemenea, s-a demonstrat că orgasmurile ameliorează stresul și anxietatea și îmbunătățesc somnul, ceea ce ar ajuta probabil în timpul misiunilor spațiale, care sunt de obicei însoțite de stres sever.

Este posibil să faci sex în spațiu?

Este probabil să fi avut deja loc în spațiu. Două cazuri ridică îndoieli. 

În 1982, astronautul rus Svetlana Savitskaya, a doua femeie din spațiu, s-a alăturat misiunii Soyuz T-7. În cartea sa Hellish Journey through Time and Space, astronautul german Ulrich Walter a scris că, potrivit medicului echipei, zborul a fost planificat astfel încât să aibă loc și actul sexual pe el. 

A doua misiune suspectată de sex in spatiu a fost în 1992. Naveta spațială Endeavour decolează cu un cuplu căsătorit la bord. Mark Lee și Ian Davies se căsătoresc în secret cu doar un an înainte de decolarea lui Endeavour. Zborul este practic luna lor de miere. 

Nivelurile hormonale din spațiu se schimbă

Dar cum este sexul în spațiu diferit de sexul pe Pământ? Informațiile puține despre subiect sugerează că libidoul este mai scăzut. Cel puțin la început. Acest lucru se datorează faptului că microgravitația, imponderabilitatea pe care o experimentează astronauții în spațiu provoacă modificări hormonale, cum ar fi o scădere a estrogenului. Nivelurile scăzute de estrogen duc la o scădere a apetitului sexual. Din păcate, majoritatea informațiilor pe care le avem despre hormonii din spațiu sunt despre bărbați. Pentru că doar 11,5% dintre astronauți sunt femei. De asemenea, puținele femei care pleacă în spațiu iau pilule contraceptive pentru a suprima menstruația. 

Un alt factor al libidoului este schimbarea ceasului intern al astronauților. „Când orbitezi planeta, la fiecare 90 de minute ritmurile tale circadiene se schimbă, iar asta afectează totul, inclusiv hormonii sexuali și, eventual, libidoul”, spune Sarahlyn Mark.

Este posibilă o erecție?

Microgravitația face ca fluxul de sânge să se inverseze și să se deplaseze în sus, spre cap și piept, în loc să circule în jumătatea inferioară a corpului. Internetul este plin de speculații cu privire la faptul dacă acest lucru îi împiedică pe bărbați să aibă erecții în spațiu. Întrebat dacă sunt posibile erecții în spațiu, Mark spune hotărât: „Da, microgravitația nu afectează”. 

Astronautul american Ron Garan a confirmat că o erecție în spațiu este posibilă. „Tot ceea ce se întâmplă corpului uman pe Pământ se poate întâmpla și în spațiu”, răspunde el la o întrebare de pe Internet. 

Sexul fără gravitație este un efort care necesită multă muncă

Un lucru este cert: sexul în spațiu este mult mai obositor decât pe Pământ. „Nu ne dăm seama cât de mult ne ajută gravitația în timpul actului sexual”, spune Walp fostul angajat al NASA. „Sexul presupune presiune. În spațiu, fără nicio rezistență, ajungi să încerci constant să-ți împingi partenerul departe de tine.”

Dar acolo unde există voință, există o cale. Într-un interviu acordat radiodifuzorului public german NDR, Walther a subliniat că astronauții ar putea urma exemplul delfinilor: de exemplu, o a treia persoană care să le țină pe celelalte două împreună, astfel încât trupurile lor să rămână unul lângă altul. Walp are o altă idee: „Totul de pe pereții stației spațiale este acoperit cu velcro, așa că poți profita de asta fixându-ți partenerul de perete. Trebuie să fii creativ”.