• Viespea a putut, în doar două ore, să umple cu noroi un tub al avionul care măsoară viteza aerului
  • Viespea Pachodynerus nasidens este o specie care face parte din familia Vespidae
  • Din cauza acestei insecte, un avion a fost nevoit să se întoarcă pe pistă la câteva minute după decolare

O insectă minusculă care a scăpat de controalele stricte de biosecuritate ale Australiei se înmulțește și amenință siguranța avioanelor de pe Aeroportul Brisbane, scrie CNN.

Apărută în America Centrală și de Sud și în Caraibe, viespea Pachodynerus nasidens, o specie care face parte din familia Vespidae, a cauzat pentru prima dată probleme pe aeroport în 2013. Atunci, din cauza ei, un avion Etihad Airways A330 cu destinația Singapore, a fost obligat să se întoarcă pe pistă, la câteva minute după ce decolase.

Odată ajuns la sol avionul, angajații aeroportului au găsit în tubul pitot – instrument cu ajutorul căruia pilotul măsoară viteza aerului – foarte mult noroi, fapt ce a blocat dispozitivul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Verificările au scos la iveală faptul că o viespe a încercat să își facă cuib acolo și a reușit în doar două ore să umple cu noroi acel tub.

Avem rapoarte de la Brisbane care arată că un avion poate să ajungă pe aeroport și, în două sau trei minute, o viespe va veni în jurul său”, a spus Alan House, un ecolog din Eco Logical Australia.

Alan House a lucrat cu experți de la Aeroportul Brisbane și consultanți de mediu de la compania Ecosure, pentru a produce unul dintre primele studii din lume privind impactul viespilor asupra tuburilor pitot.

Cercetătorii spun că, fără un management adecvat, există riscul că viespile să ajungă în alte aeroporturi australiene și chiar în aște țări care au un climat semi-tropicale.

Când am făcut cercetările, ne-am dat seama că acest lucru nu era doar un inconvenient, ci că el ar putea duce, de fapt, la accidente majore„, a mai spus House.