- Noreena Hertz: „Singurătatea crește riscul bolilor de inimă, al atacurilor cerebrale”.
- Asociația Niciodată Singur a fost fondată în 2015 și sprijină persoanele vârstnice.
- Peste 1,5 milioane de români de peste 65 ani suferă de singurătate, arată un studiu.
Împarți bunătate în fiecare zi din viața ta, dar de Crăciun ce ar fi să aduci alinare celor singuri? Pentru ei, tăcerea e copleșitoare, fotografia veche pe care o privesc la nesfârșit sau telefonul care sună mult prea rar sunt o amintire. Au speranța că poate, totuși, cineva își va aminti de ei.
Și acum întreabă-te: Ai fi dispus ca de Crăciun să faci cadou o oră din viața ta? În România peste 1,5 milioane de români, cu vârsta de peste 65 de ani,suferă de singurătate, arată un studiu.
A devenit cu adevărat singurătatea un fenomen atât de îngrijorător?
Noreena Hertz spune: „Singurătatea crește riscul bolilor de inimă, al atacurilor cerebrale și al demenței clinice. Pentru cei singuri sau izolați social, riscul de moarte prematură este cu 30% mai ridicat”.
Pentru un vârstnic, singurătatea nu este sentimentul pe care îl are atunci când nu are companie. Singurătatea este ceea ce trăiește atunci când realizează că nimănui nu-i mai pasă, când simte că e abandonat, ignorat sau tratat ca și cum n-ar mai fi de folos nimănui.
Un sentiment care poate duce la depresie, anxietate și în cazuri extreme, la sinucidere.
Vestea bună e că singurătatea și efectele sale pot fi combătute atât de ușor. Cu atât de puțin. Iar tu, cel care ne privești acum, poți face diferența.
Ce putem face noi, mai ales în perioada sărbătorilor?
Din fericire, există soluții. În România funcționează Asociația „Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor”, fondată în 2015, pentru sprijinul vârstnicilor afectați de izolare socială, de neputință și de sărăcie.
Beneficiarii asociației sunt persoane peste 65 de ani, care locuiesc singure sau în căminele de bătrâni, care nu beneficiază de ajutor direct din partea familiei și care, de multe ori, au venituri reduse.
Ce poți să faci este să dăruiești timp din viața ta. Cu siguranță ai în familie sau în vecini pe cineva care, acum, de sărbători, e singur și s-ar bucura enorm de atenția ta.
Sau, poți să te alături voluntarilor Asociației Niciodată Singur, unde poți contribui în multe feluri. Faci vizite regulate, organizezi activități culturale, participi la ieșiri și activități sociale și festive sau oferi ajutor practic.
Sau, dacă timpul nu îți oermite, poți măcar să faci o donație. Și nu doar acum de Crăciun, pentru că vârstnicii nu se simt singuri numai de sărbători.