Sondaj: Unde vor românii să petreacă sărbătorile și ce buget alocă

Sursa foto: Profimedia
  • Peste 90% dintre români își petrec Crăciunul acasă, alături de familie.
  • 65% dintre respondenți alocă în jur de 500 de RON pentru cadouri.
  • Aproximativ jumătate dintre români folosesc cash pentru cumpărăturile de sărbători.

Sărbătorile se apropie și e al doilea an în care românii petrec Crăciunul în condiții de pandemie, așa că majoritatea preferă confortul. Potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank, 92% dintre români își vor petrece sărbătorile acasă cu familia, în timp ce 4,6% dintre ei spun că își planifică ieșiri în oraș sau vizite și doar 3,5% au planuri să plece în vacanțe.

Cât despre bugetul alocat pentru sărbători, acesta ajunge la o medie de 1.017 lei, incluzând cadourile și masa de Crăciun. 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4% își permit să cheltuie peste 3.000 de lei, informează Business Magazin.

Aproximativ jumătate dintre români vor să reducă cheltuielile comparativ cu anul trecut, iar doar 18% își permit să cheltuie mai mult. Iar dacă vorbim de cadouri, 65% vor să aloce în jur de 500 RON, în timp ce 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1.000 de lei.

64% dintre persoane folosesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit și de credit au o pondere de 24%. Locațiile pentru care românii optează când vine vorba de cumpărături rămân mall-urile, iar pe al doilea loc se clasează producătorii locali, cumpărăturile online fiind preferate numai de 18,5% dintre respondenți.

În perioada sărbătorilor, 1 din 10 români speră că va primi prime cu care să-și finanțeze cheltuielile, iar 12% apelează la împrumuturi bancare sau carduri de credit.