• Peste 90% dintre români își petrec Crăciunul acasă, alături de familie.
  • 65% dintre respondenți alocă în jur de 500 de RON pentru cadouri.
  • Aproximativ jumătate dintre români folosesc cash pentru cumpărăturile de sărbători.

Sărbătorile se apropie și e al doilea an în care românii petrec Crăciunul în condiții de pandemie, așa că majoritatea preferă confortul. Potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank, 92% dintre români își vor petrece sărbătorile acasă cu familia, în timp ce 4,6% dintre ei spun că își planifică ieșiri în oraș sau vizite și doar 3,5% au planuri să plece în vacanțe.

Cât despre bugetul alocat pentru sărbători, acesta ajunge la o medie de 1.017 lei, incluzând cadourile și masa de Crăciun. 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4% își permit să cheltuie peste 3.000 de lei, informează Business Magazin.

Aproximativ jumătate dintre români vor să reducă cheltuielile comparativ cu anul trecut, iar doar 18% își permit să cheltuie mai mult. Iar dacă vorbim de cadouri, 65% vor să aloce în jur de 500 RON, în timp ce 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1.000 de lei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

64% dintre persoane folosesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit și de credit au o pondere de 24%. Locațiile pentru care românii optează când vine vorba de cumpărături rămân mall-urile, iar pe al doilea loc se clasează producătorii locali, cumpărăturile online fiind preferate numai de 18,5% dintre respondenți.

În perioada sărbătorilor, 1 din 10 români speră că va primi prime cu care să-și finanțeze cheltuielile, iar 12% apelează la împrumuturi bancare sau carduri de credit.