• Cercetările arată că femeile sunt mult mai conștiincioase când vine vorba de spălatul pe mâini
  • Oamenii sunt mai atenți cu igiena dacă nu sunt singuri în toaletă
  • 12 cercetători au studiat comportamentul oamenilor atunci când merg la toaletă

Regula de aur în această perioadă e să te speli pe mâini, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Recomandarea experților în sănătate i-a făcut pe jurnaliștii de la CNN să își amintească de un studiu privind acest capitol al igienei. Rezultatele arată că e o diferență uriașă între bărbați și femei când vine vorba despre spălatul pe mâini.

Interesant e că studiul din 2013 n-a fost făcut prin metoda clasică – să mergi să întrebi oamenii dacă s-au spălat sau nu pe mâini, după ce au fost la toaletă. Pentru că, de rușine sau din alt motiv, nu toată lumea răspunde sincer. Așa că 12 cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan au primit o misiune neobișnuită. Să-i spioneze pur și simplu pe cei care foloseau toaletele din campusul instituției de învățământ. În total, 3.749 de oameni au participat, fără să știe, la studiu.

Rezultatele sunt următoarele: 15% dintre bărbați nu s-au spălat pe mâini deloc, comparat cu doar 7% dintre femei. În plus, doar jumătate dintre bărbații care s-au spălat pe mâini au folosit săpun, față de 78% dintre femei. Însă cu adevărat grav e că doar 5% dintre subiecți s-au spălat pe mâini cu săpun și cel puțin 20 de secunde. Sper că procentul nu s-a păstrat!

Recomandări

CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
ARTA CERE SACRIFICII
CE MĂNÂNC AZI?

Un studiu mai de amploare, derulat în 2009, în Marea Britanie, s-a bazat pe datele furnizate de dispensere cu săpun și uși de toaletă conectate la internet. În trei luni, a fost analizat comportamentul a aproape 200.000 de oameni. Iar concluziile sunt și mai clare: doar 31% dintre bărbați s-au spălat pe mâini cu săpun, față de 65% dintre femei.

O observație interesantă e că dacă sunt mai mulți oameni în toaletă, cu atât sunt mai multe șanse ca aceștia să se spele pe mâni – e un fel de presiune socială, explică autorii studiului. Pentru că atunci când sunt singuri în toaletă, majoritatea persoanelor tind să nu țină cont de regulile de igienă.

Cercetătorii au venit și cu explicațiile: din motive de natură socială, femeile țin mai mult cont de igiena personală. Asta în timp ce bărbații sunt prea macho ca să se teamă de bacterii.