• Grădinile Palatului Versailles se întind pe 800 de hectare şi atrag 6 milioane de turişti pe an
  • În Grădina Kenrokuen găseşti mii de specii de arbori şi plante şi construcţii tradiţionale japoneze
  • Kew Gardens deţine recordul mondial pentru care mai mare colecţie de plante de flori

Pe tine ce te face fericit? Un zâmbet, un copil care gângureşte sau o floare primită în dar? Să ştii că la popoarele antice, fericirea supremă era legată de grădină. Iar perşii îşi numeau grădinile “raiuri”.

Acum sunt multe, frumoase, colorate pline de miresme şi de ciripit de păsărele. Aş vrea să fac un top al grădinilor de vis.

Dar nu e uşor, pentru că fiecare are farmecul ei. Grădinile Versailles impresionează prin întindere şi simetrie. Cu siguranţă ai fost şi tu copleşit de multitudinea de flori, plante, fântâni şi statui.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Adina Horablaga, conf. dr. Ecologie şi Protecţia Mediului: „Natura ce face? Ne dăruieşte tot ceea ce este mai frumos. Natura înseamnă viaţă, iar noi suntem obligaţi să aducem un impact aproape deloc, ca să nu spun minim, asupra mediului. Fără natură, noi nu putem exista. Şi, în cazul în care noi întrerupem această legătură, încet-încet vom dispărea şi noi.”

Pentru japonezi, grădina e un microcosmos, un loc de meditaţie şi inspiraţie. O metaforă a vieţii, un răgaz pentru contemplare şi regăsirea sinelui. Dar, nici thailandezii nu se lasă mai prejos. Se laudă cu cel mai frumos parc tropical din Asia. Un loc exotic şi relaxant, cu orhidee, palmieri, cactuşi şi elefanţi.

Adina Horablaga, conf. dr. Ecologie şi Protecţia Mediului: „S-a observat, chiar în cursul acestei pandemii, cât de important este să ieşim în mediu, să ieşim într-un spaţiu verde, cât de importantă este această relaxare, această comuniune cu natura.”

Îţi sunt cunoscute şi grădinile din Dubai. 45 de milioane de plante aduse din toate colţurile lumii îţi încântă văzul, mirosul dar mai ales sufletul.

Dar, Kew Gardens e mai aproape. Un paradis pentru explorarea căruia nu îţi ajunge o zi şi care e atractiv în orice anotimp.

Dacă ţi-am făcut poftă de o plimbare, să ştii că te aşteaptă zeci de alte grădini la fel de frumoase.