- Baby boomers trăiesc mai mult, dar au o sănătate mai precară decât generațiile anterioare, cu rate crescute de boli cronice.
- Studiul de la UCL arată că tinerii sunt mai predispuși la probleme de sănătate, comparativ cu predecesorii lor.
- Această tendință ar putea crește cererea de asistență medicală, afectând cheltuielile guvernamentale.
Baby boomers trăiesc mai mult, dar sunt într-o stare de sănătate mai proastă decât au fost generațiile anterioare la aceeași vârstă, în ciuda progreselor în medicină și a unei mai mari conștientizări a stilurilor de viață sănătoase, arată un studiu global, scrie The Guardian.
Cercetătorii au constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani erau mai predispuse să aibă probleme grave de sănătate decât persoanele care s-au născut înainte sau în timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când au ajuns la această vârstă.
Rezultatele nu pot fi explicate prin faptul că oamenii trăiesc mai mult, au declarat experții de la Universitatea din Oxford și University College London (UCL). Obezitatea, diabetul de tip 2, cancerul, bolile de inimă și alte boli afectează oamenii la vârste mai fragede.
Potrivit rezultatelor publicate în Journals of Gerontology, ratele de îmbolnăvire și invaliditate au crescut de-a lungul generațiilor succesive în ultimul secol.
Autorul principal, Laura Gimeno, de la UCL, a declarat că a existat o „derivă generațională a sănătății”, generațiile tinere având tendința de a avea o sănătate mai proastă decât generațiile anterioare la aceeași vârstă.
„Chiar și cu progresele în medicină și o mai mare conștientizare a publicului cu privire la o viață sănătoasă, persoanele născute după 1945 sunt expuse unui risc mai mare de boli cronice și handicap decât predecesorii lor.
„Având în vedere că până la o cincime din populația din țările occidentale cu venituri ridicate are acum peste 65 de ani, creșterea cererii de asistență medicală și socială va avea implicații uriașe asupra cheltuielilor guvernamentale.”
Cercetătorii au analizat datele de sănătate pentru mai mult de 100.000 de persoane între 2004 și 2018, acoperind mai multe generații de persoane în vârstă de 50 de ani și peste în Anglia, SUA și Europa.
Ei au constatat rate în creștere ale bolilor cronice, în special atunci când au comparat persoanele născute între 1936 și 1945 și cele născute între 1955 și 1959.
Ratele bolilor cronice au crescut de-a lungul generațiilor succesive în toate regiunile, adulții născuți mai recent având mai multe șanse să aibă cancer, boli pulmonare, probleme cardiace, diabet de tip 2 și colesterol ridicat decât predecesorii lor la aceeași vârstă.
Deși prevalența diabetului de tip 2 a crescut în același ritm în toate regiunile, diagnosticele de cancer, probleme cardiace și colesterol ridicat au crescut cel mai mult în Anglia și Europa, baby boomerii fiind de 1,5 ori mai predispuși să aibă aceste probleme decât predecesorii lor la aceeași vârstă.
Nivelul forței de prindere, un bun indicator al forței musculare generale și al îmbătrânirii sănătoase, a scăzut de la o generație la alta în Anglia și SUA, dar a crescut sau a rămas constant în Europa.
Cele mai multe persoane din generațiile postbelice erau la fel de susceptibile sau mai susceptibile decât predecesorii lor de a se lupta cu sarcini precum îmbăierea, mâncatul, mersul pe jos pe distanțe scurte și cumpărăturile pentru alimente.
„Studiul nostru găsește noi dovezi îngrijorătoare că generațiile născute mai recent se confruntă cu o înrăutățire a stării de sănătate pe măsură ce intră în ultimii ani de viață”, a declarat Gimeno.
„În ciuda scăderii ratelor de invaliditate pentru generațiile de dinainte de război, bolile cronice și creșterea obezității se pot răsfrânge în invaliditate severă pentru baby boomeri.
„Dacă speranța de viață rămâne stabilă sau continuă să crească, aceste tendințe îngrijorătoare ar putea face ca generațiile mai tinere să petreacă mai mulți ani într-o stare de sănătate precară și să trăiască cu handicap”.