• Un studiu NTU arată că caii sunt mai inteligenți decât se credea, schimbând rapid strategiile pentru a obține recompense.
  • După introducerea unei penalizări, caii au respectat regulile jocului, acționând doar la momentul potrivit.
  • Studiul sugerează că caii au o capacitate de planificare și adaptare mai avansată decât se presupunea anterior.

Caii sunt mult mai inteligenți decât se credea anterior, susțin cercetătorii, scrie BBC.

Descoperirile lor au venit în timpul unui studiu în care animalele au avut performanțe mai bune decât se așteptau într-un joc complex bazat pe recompense.

Când li s-au refuzat răsfățurile pentru nerespectarea regulilor jocului, cercetătorii au descoperit că animalele au putut schimba instantaneu strategiile pentru a obține mai multe recompense.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Oamenii de știință de la Universitatea Nottingham Trent (NTU) au spus că acest lucru a arătat că animalele au capacitatea de a gândi și de a planifica dinainte – ceva considerat anterior a depăși capacitatea lor.

Dr. Carrie Ijichi, lector superior în știința ecvină la NTU, a spus: „Caii nu sunt genii naturale, sunt considerați mediocri, dar acest studiu arată că nu sunt medii și sunt, de fapt, mai avansați din punct de vedere cognitiv decât credem noi”.

Cercetătorii au ales 20 de cai și le-au atribuit câte o sarcină, constând din trei etape.

În prima etapă, animalele au atins o bucată de carton cu nasul pentru a primi o recompensă.

Dar lucrurile s-au complicat atunci când a fost introdusă o lumină și cailor li se permitea o gustare doar dacă atingeau cardul în timp ce lumina era stinsă.

Caii au continuat să atingă orbește cardul, indiferent dacă lumina era aprinsă sau stinsă, și au fost recompensați pentru răspunsurile corecte.

În etapa finală a jocului, a fost introdusă o penalizare: atingerea cărții atunci când lumina „stop” era aprinsă a dus la o pauză de 10 secunde.

Dar, în loc să atingă cardul fără discernământ, caii respectau regulile – făcând o mișcare doar la momentul potrivit pentru a-și primi recompensa.

Louise Evans, doctorand cu sediul la Școala de Științe Animale, Rurale și de Mediu din NTU, a spus: „Animalele au, de obicei, nevoie de mai multe repetări ale unei sarcini pentru a dobândi treptat noi cunoștințe, în timp ce caii noștri s-au îmbunătățit imediat când am introdus un cost pentru erori.

„Acest lucru sugerează că aceștia au știut de-a lungul timpului care sunt regulile jocului”.

Descoperirile au fost publicate în revista Applied Animal Behavior Science.

Citește și