• Cuplurile împlinite fac sex de 2-3 ori pe săptămână arată un studiu realizat de Şcoala pentru Cuplu.
  • Cei mai mulţi dintre români fac sex o dată sau de trei ori pe săptămână.
  • Românii care fac sex mai des de trei ori pe săptămănă se simt mai puţin împliniţi în relaţie.

O relaţie de cuplu sănătoasă presupune o relaţie intimă activă, dar până într-un punct. Un studiu făcut recent la Cluj, de Şcoala pentru Cuplu, pe un eşantion de 1.000 de participanţi, arată că 40 % dintre români fac sex de 2-3 ori pe săptămână în primul an de relaţie.

Frecvenţa sexului scade progresiv în următorii ani. Peste 28% dintre cuplurile aflate într-o relaţie de 3-10 ani fac sex o dată pe săptămână.

Totuşi, sexul nu este pe primul loc într-o relaţie şi nici nu ar trebui pus, spune psihoterapetul de cuplu Mara Bria.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Viaţa sexuală este foarte importantă, dar nu este cea mai importantă parte din statisfacţia din relaţia de cuplu.Ce ne-au arătat nouă datele este că într-adevăr ca şi populaţie avem o frecvenţă a vieţii sexuale comparabilă cu alte ţări, adică frecvenţa cea mai bună este de 1-3 ori pe săptămână. Mai interesant este că frecvenţa vieţii sexuale nu pare să fie secretul unei vieţi împlinite. Ci secretul unei vieţi împlinite înseamnă mai degrabă conectare emoţională, acea vibraţie în doi, acea apropiere profundă”, a declarat psihoterapetul de cuplu Mara Bria.

Apetitul sexual scade după 10-15 ani de relaţie

Studiul mai arată că apetitul sexual scade după 10-15 ani de relaţie, la 2-3 ori pe lună, iar acest lucru este din cauza faptului că partenerii traversează etapa luptei pentru putere în cuplu.

Atunci îi vedem toate defectele partenerului şi suntem tentaţi să punem punct relaţiei.

„Cred că este o componentă importantă dintr-o relaţie stabilă. Adică o relaţie sănătoasă presupune şi o relaţie intimă sănătoasă. Contează şi frecvenţa? Evident, dar asta ţine de fiecare cuplu. Cred că presiunea vine din toate părţile fie că-i prea mult sau ca-i prea puţin, dar cred că ar trebui să-şi seteze ritmul lor cu care sunt confortabili şi depinde evident de comunicarea dintre ei”, a spus Adela Sabău.

Raisa Humeniuc, corespondent Aleph News: „Deşi majoritatea tinerilor care au participat la studiu au apreciat viaţa sexuală în cuplu ca fiind satisfăcătoare şi foarte satisfăcătoare, studiul arată că românii care fac sex mai des de trei ori pe săptămănă se simt mai puţin împliniţi în relaţie”.