• Bărbații recunosc anumite expresii faciale ale femeilor ca fiind flirt
  • Aceștia susțin că nu se aseamănă cu alte expresii faciale
  • Mai multe femei au participat la un experiment

Într-o lume în care totul poate fi interpretat, cercetătorii au decis să clarifice anumite aspecte ale flirtului. Înțelegerea greșită a unor semnale poate duce la situații neplăcute sau chiar acuzații de hărțuire sexuală, relatează News.ku.edu.

Deși flirtul reprezintă un subiect intens abordat în media, nu există prea multe studii în legătură cu psihologia din spatele lui. Cum pot oamenii să-și dea seama de adevăratele intenții ale celorlalți? Când este un zâmbet un gest de prietenie și când exprimă mai mult de atât? Există anumite expresii faciale, care odată identificate, pot fi atribuite numai și numai flirtului?

La aceste întrebări a răspuns Universitatea din Kansas, printr-un studiu care examinează dacă o anumită expresie facială a unei femei tradează interesul ei față de un bărbat.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

,,Există foarte puține articole științifice care să analizeze flirtul”, a afirmat Omri Gillath, profesor de psihologie la Universitatea din Kansas și co-autor al studiului. ,,Niciun studiu nu a identificat până acum expresiile faciale specifice flirtului”, a continuat acesta.

Colaboratorii profesorului în desfășurarea studiului sunt autoarea Parnia Haj-Mohamadi, un student doctorand în psihologie și Erika Rosenberg de la Universitatea California-Davis. Echipa a descoperit că interesul față de altă persoană poate fi trădat prin anumite expresii faciale.

,,Pe parcursul celor 6 studii întreprinse de noi, am descoperit că bărbații recunosc flirtul după o anumită expresie facială a femeilor, care are o anatomie specifică, nu se aseamană cu nimic, nici cu zâmbetul” a afirmat Gillath.

În studiile realizate au participat mai multe femei, unele dintre ele fiind actrițe profesionale, iar altele voluntare obișnuite. Acestor femei li s-a solicitat în cadrul experimentului să mimeze spontan o expresie facială pe care ele o consideră flirt, sau să încerce să imite o expresie facială care este considerată a fi specifică flirtului.

Echipa a descoperit că, deși unele femei s-au descurcat mai bine decât celelalte, aproape toți bărbații au identificat la fiecare femeie expresia facială care intenționa să fie flirt.

În continuarea experimentului, cercetătorii au folosit sistemul FACS ( Facial Action Coding System ) pentru a clasifica expresiile faciale identificate ca fiind flirt.

Au ajuns la următoarea concluzie: capul întors ușor într-o parte, cu bărbia ușor lăsată în jos, alături de un zâmbet subtil și ochii înspre persoana de care se simt atrase reprezintă expresia facială cel mai des utilizată de femei atunci când flirtează. ,,Prin acest studiu am încercat să arătăm importanța expresiilor faciale în comunicare, flirt, și relații”, a zis Gillath. ,, Pentru prima dată, nu doar că am reușit să identificăm expresiile faciale specifice flirtului, dar am reușit să le identificăm și funcția”