- Studiul sugerează că vârsta ar putea fi un factor important.
- 937 de persoane au experimentat un prim episod al unei tulburări psihotice, acest lucru producându-se după migrație în cazul celor care au migrat.
- Echipa a constatat că cei care au migrat între vârstele de 11 și 17 ani prezentau un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta psihoză.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care migrează în adolescență au un risc crescut de psihoză, observând că legătura este deosebit de puternică în rândul persoanelor de culoare și nord-africane, scrie The Guardian.
În timp ce cercetarea a sugerat anterior că migrația ar putea juca un rol în riscul crescut de psihoză în rândul persoanelor din minoritățile etnice, studiul sugerează că vârsta ar putea fi un factor important.
James Kirkbride, profesor de epidemiologie psihiatrică și socială la University College London (UCL) și coautor al studiului, a declarat că adolescența a fost o perioadă în care indivizii își formează un sentiment de identitate și se confruntă cu dezvoltarea socială, cognitivă și neurologică.
El a spus: „Migrația în timpul adolescenței, care întrerupe formarea rețelelor sociale și poate solicita migranților adolescenți să învețe o nouă limbă, să navigheze prin noi norme și obiceiuri sociale și culturale și să gestioneze noi medii sociale – inclusiv expunerea potențială la rasism și discriminare, cunoscute a fi asociate cu riscul de psihoză – ar putea juca un rol în a face migrația adolescenților o perioadă deosebit de vulnerabilă pentru creșterea riscului de psihoză viitoare”.
În revista PLOS Mental Health, Kirkbride și colegii săi raportează cum au analizat datele de la 2.132 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani din Anglia, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos, care făceau parte dintr-un studiu de cercetare mai amplu. Din acest grup, 937 de persoane au experimentat un prim episod al unei tulburări psihotice, acest lucru producându-se după migrație în cazul celor care au migrat.
Majoritatea celor care au migrat, a spus Kirkbride, au făcut-o din motive economice, mai degrabă decât pentru a cere azil, de exemplu.
După luarea în considerare a unor factori precum etnia, markerii de dezavantaj social și istoricul parental de psihoză, echipa a constatat că cei care au migrat între vârstele de 11 și 17 ani prezentau un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta psihoză în comparație cu persoanele albe care nu au migrat. Cu toate acestea, nu a existat niciun risc crescut pentru persoanele care au migrat în copilărie, în copilăria timpurie sau la vârsta adultă.