• Cum ne afectează culorile modul în care gândim și acționăm.
  • Studiile sugerează că percepția culorii poate influența totul, de la starea de spirit și emoțiile noastre până la viteza cu care ne bate inima.
  • Cercetările arată că valoarea culoarii este mult mai puternică decât am crezut.

Lumea noastră este inundată de un curcubeu de culori, dar anumite nuanțe pot avea un impact surprinzător asupra capacității noastre de concentrare, a stării noastre de spirit și chiar asupra aromelor pe care le simțim, scrie BBC.

În urmă cu câțiva ani, o tendință ciudată a început să bântuie prin închisorile din Europa și America de Nord. Acestea au început să picteze unele dintre celule în roz.

Acest lucru a devenit atât de comun încât, în 2014, una din cinci închisori și secții de poliție din Elveția avea cel puțin o celulă de detenție care era vopsită într-un roz strident, de flamingo.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Decorul nu a fost conceput ca o alegere estetică sau pentru a-i face pe infractorii mileniului să se simtă mai confortabil, ci mai degrabă pentru a valorifica un studiu din anii 1970.

Celula roz

Cercetătorul studiului a convins o instituție penitenciară navală să vopsească câteva dintre celulele sale de detenție în roz, teoretizând că această culoare ar putea influența pozitiv comportamentul deținuților, liniștindu-i.

FOTO: BBC

Rezultatele obținute au sugerat că avea dreptate – cineva de Biroul Personalului Naval a declarat că deținuții aveau nevoie de doar 15 minute de expunere la celula roz pentru ca potențialul de violență să se diminueze.

Tonul roz – denumit oficial P-618, dar numit ,,Baker-Miller Pink de Schauss” după numele directorilor centrului de detenție naval în care l-a testat pentru prima dată – a devenit cunoscut sub diferite denumiri în întreaga lume în care a fost folosit, de la ,,Drunk Tank pink” la ,,cool down pink„.

Există o singură problemă

Rezultatele lui Schauss nu au fost niciodată reproduse cu succes. ,,Încă nu s-a găsit nicio dovadă că rozul reduce agresivitatea”, spune Domicele Jonauskaite, cercetător în domeniul culorilor la Universitatea din Viena, în Austria.

Un studiu realizat la Justizvollzugsanstalt Poschwies din Elveția, la care au participat 59 de deținuți de sex masculin, a constatat că nu există nicio diferență între celulele albe și cele roz ale închisorilor în ceea ce privește nivelul de agresivitate al deținuților.

Chiar dacă aparentul efect tranchilizant al rozului este pus sub semnul întrebării, promptitudinea cu care a fost adoptat vorbește despre ceva adânc în psihicul uman despre puterea culorii.

Multe dintre cercetările privind modul în care culoarea poate afecta comportamentul uman sunt însă contradictorii. Unele studii sugerează că aceasta poate influența totul, de la starea noastră de spirit și emoțiile până la viteza cu care ne bate inima și chiar puterea fizică.

Aceste contradicții i-au determinat pe unii cercetători să avertizeze asupra riscului de a pune prea mult accent pe afirmațiile privind beneficiile terapeutice și psihologice ale diferitelor culori, afirmând că nu există încă suficiente dovezi care să le susțină.

Culoarea poate influența modul în care percepem simțurile

Există însă câteva domenii în care s-a constatat că nunața are o influență clară asupra creierului nostru. De exemplu, aceasta poate influența modul în care percepem celelalte simțuri, cum ar fi gustul și aroma, sau chiar preferințele noastre pentru muzică.

Alte studii au arătat că valorile culorilor pot avea un impact direct asupra performanței, în special în rândul copiilor. Atunci când copii de opt și nouă ani au efectuat o serie de sarcini în prezența unor nuanțe diferite, academicienii au constatat că performanța lor generală a fost semnificativ mai slabă în preajma culorii roșii față de cea a griului, care a fost folosită ca bază de referință.

Toate acestea sugerează că valoarea culoarii este mult mai puternică decât am crezut.