• Un nou studiu îți arată cum diferite tipuri de iubire activează zone specifice din creier.
  • Radu Leca, psiholog, spune că dragostea parentală este cea mai intensă la orice vârstă.
  • Radu Leca: „În lipsa dragostei parentale, copilul caută alte surse de validare”

Știai că dragostea chiar îți poate aprinde creierul, la propriu? Un nou studiu îți arată cum diferite tipuri de iubire: romantică, parentală sau chiar pentru animale, activează zone specifice din creier, inclusiv cele asociate emoțiilor și recompenselor. Cel mai intens efect? Dragostea parentală.

Radu Leca, psiholog, spune că dragostea parentală este cea mai intensă la orice vârstă.

„Dragostea parentală este cea mai intensă la orice vârstă, dar și cea care poate provoca cele mai mari traume atunci când lipsește. În momentul în care copilul nu primește ceea ce își dorește din partea părinților, încearcă să compenseze. În locul figurilor parentale, apar elemente din spațiul virtual, care pot duce copilul – mai ales dacă este minor – într-o zonă foarte toxică.”

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
RUSIA DĂ „TRAVEL TIPS”
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
ÎNCHIDEREA „ABATOARELOR”
DOBOARĂ ARMATA DRONELE?

Radu Leca: „În lipsa dragostei parentale, copilul caută alte surse de validare, care, din păcate, pot fi extrem de dăunătoare pentru viitorul și evoluția sa. Dacă vorbim despre dragostea maternă dusă la extrem, apar alte probleme. De exemplu, „băiatul mamei”, cum i se spune adesea, va fi afectat emoțional. Nu va ști să se descurce singur: mama îi va alege prietenii, partenera, jobul, facultatea.”

„Când dragostea parentală este exagerată, copilul devine inadaptat. Nu va fi capabil să se descurce în niciun tip de mediu, indiferent de cine îl va înconjura. În schimb, când dragostea parentală este exprimată într-un mod sănătos, avem două rezultate: evoluția corectă a copilului și normalitatea actului familial, care consolidează legăturile din cadrul familiei. Familia devine astfel cel mai important punct de sprijin pentru dezvoltarea acelui individ”, explică Radu Leca.

Citește și