• Oamenii de știință recomandă să dormiți între șapte și opt ore în fiecare noapte.
  • Cercetătorii implicați în studiu recomandă să dormiți între șapte și opt ore în fiecare noapte.
  • Cercetătorii au constatat că durata somnului de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani a fost asociată cu un risc de mortalitate cu 25% mai mare.

Adullții de peste 50 de ani care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte pot avea un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice, sugerează o cercetare.

Dovezile obținute din datele autodeclarate indică faptul că, în comparație cu cei care dorm până la șapte ore pe noapte, persoanele care au declarat că au dormit cinci ore sau mai puțin au avut cu 30% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu boli – cum ar fi cancerul, diabetul sau bolile de inimă – pe parcursul a 25 de ani.

Pe baza acestor rezultate, publicate în revista Plos Medicine, cercetătorii implicați în studiu recomandă să dormiți între șapte și opt ore în fiecare noapte.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dr. Severine Sabia, de la University College London’s Institute of Epidemiology & Health și Inserm, Universite Paris Cite, care este, de asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Multimorbiditatea (două sau mai multe boli cronice) este în creștere în țările cu venituri ridicate și mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au acum cel puțin două boli cronice.

„Acest lucru se dovedește a fi o provocare majoră pentru sănătatea publică, deoarece multimorbiditatea este asociată cu o utilizare ridicată a serviciilor de asistență medicală, spitalizări și dizabilități.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele privind durata somnului declarate de aproape 8.000 de adulți, măsurate la vârstele de 50, 60 și 70 de ani.

Echipa a constatat că, la vârsta de 50 de ani, cei care dormeau cinci ore sau mai puțin aveau un risc cu 30% mai mare de multimorbiditate pe parcursul celor 25 de ani de urmărire, comparativ cu cei care dormeau șapte ore.

La 60 de ani, cei care dormeau cinci ore sau mai puțin aveau un risc cu 32% mai mare, iar la 70 de ani, cu 40% mai mare, în comparație cu cei care dormeau șapte ore pe noapte. De asemenea, cercetătorii au constatat că durata somnului de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani a fost asociată cu un risc de mortalitate cu 25% mai mare.

Acest lucru se poate datora faptului că durata scurtă a somnului crește riscul de boli cronice care, la rândul său, crește riscul de deces, au spus oamenii de știință.