• PNAS: Oboseala cronică afectează autocontrolul și comportamentul.
  • OMS: Gen Z se confruntă cu cele mai multe stări de nervozitate din cazua oboselii.
  • Rata cooperări scade de la 86% la 41% la persoanele obosite, arată studiile.
  • 41% dintre români se simt epuizați mental din cauza oboselii și devin nervoși.
  • Dan Graziella: Creierul obosit nu poate regla stările psihice și emoționale.
  • 60% ro au căderi nervoase zilnic la job și se simt epuizați, conform ultimelor date INS.

De câte ori ai fost nervos în ultima perioadă? Poate din cauza oboselii… Un studiu publicat de PNAS arată că oboseala îți poate controla emoțiile.

Atunci când creierul tău este extenuat tu nu mai reușești să controlezi emoții cum ar fi furia și agresivitatea. Asta pentru că zonele responsabile de autocontrol încep să cedeze. Practic cu cât ești mai epuizat cu atât ești mai agresiv.

De ce avem tendința de afi agresivi atunci când suntem obosiți, respectiv nervoși?

„Da, e evident că în momentul în care suntem obosiți, anumite emoții sunt mai evidente, de exemplu emoțiile disfuncționale și negative, cum ar fi furia, agresivitatea, frustrarea, emoțiile astea sunt evidente.

Recomandări

SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS
ȘTII DE VREME?
CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
CE FACI LA PARIS?
CAMERE ÎN VĂCĂREȘTI
CUM SĂ ÎMBĂTRÂNEȘTI FRUMOS?

În momentul în care noi nu suntem suficient de odihniți, n-am dormit suficient din cauze obiective, avem insomnie sau n-am avut timp să dormim, că se întâmplă, din ce în ce mai des nu avem timp să dormim. Nu ne relaxăm, nu facem pauze pentru a ne rupe puțin de stresul cotidian. 

În momentul ăsta, creierul nu mai poate să funcționeze normal, pentru că nu mai are substantele necesare, anume dopamină, serotonină, cortizol și așa mai departe. Creierul nu poate să lucreze fără aceste substanțe, pe care în general noi le numim neurotransmițători. 

Și astfel apare firesc că nu mai putem regla atât emoțiile, cât și celelalte comportamente evidente, de exemplu agresivitatea sau pot apărea simptome la nivel corporal, ca și cum aveau o boală fizică, așa numitele somatizări. 

Este foarte insidioasă această epuizare mentală. Adică nici măcar nu ne putem gândi că de la asta ni se trage. Cam despre asta este vorba. Un om poate fi agresiv, poate să dea răspunsuri, feedback-uri complet neadecvate față de stimul, tocmai pentru că nu mai are posibilitate să își regleze aceste emoții”, a declarat Graziella Dan, psiholog, pentru Aleph News.

Citește și