• Nivelul de stres și anxietate a scăzut semnificativ.
  • Unele studii observaționale mici au constatat că persoanele care grădinăresc au tendința de a mânca mai multe fructe și legume și au o greutate mai sănătoasă.
  • Grupul de grădinărit și-a crescut, de asemenea, nivelul de activitate fizică cu aproximativ 42 de minute pe săptămână.

O nouă cercetare de la CU Boulder sugerează că o grădinăritul ar putea avea un impact puternic asupra vieții noastre. Finanțat de Societatea Americană de Cancer, primul studiu randomizat și controlat de grădinărit în comunitate a constatat că cei care au început să grădinărească au mâncat mai multe fibre și au făcut mai multă activitate fizică, două modalități cunoscute de a reduce riscul de cancer și de boli cronice. De asemenea, aceștia au observat că nivelul de stres și anxietate a scăzut semnificativ. Aceste constatări oferă dovezi concrete că grădinăritul comunitar ar putea juca un rol important în prevenirea cancerului, a bolilor cronice și a tulburărilor de sănătate mintală.”

Jill Litt, autor principal, profesor în cadrul Departamentului de studii de mediu de la CU Boulder
Litt și-a petrecut o mare parte din carieră căutând să identifice modalități accesibile, scalabile și durabile de reducere a riscului de îmbolnăvire, în special în rândul comunităților cu venituri mici.

Oriunde te-ai duce, oamenii spun că există ceva în grădinărit care îi face să se simtă mai bine”, a declarat Litt, care este, de asemenea, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Dar este greu să găsești date științifice solide despre beneficiile sale. Fără dovezi, este greu să obții sprijin pentru noi programe, a spus ea.

Unele studii observaționale mici au constatat că persoanele care grădinăresc au tendința de a mânca mai multe fructe și legume și au o greutate mai sănătoasă. Dar nu a fost clar dacă oamenii mai sănătoși tind să grădinărească sau dacă grădinăritul influențează sănătatea. Doar trei studii au aplicat standardul de aur al cercetării științifice, studiul randomizat controlat, la această îndeletnicire. Niciunul nu a analizat în mod specific grădinăritul comunitar.

Pentru a umple această lacună, Litt a recrutat 291 de adulți care nu făceau grădinărit, cu vârsta medie de 41 de ani, din zona Denver. Mai mult de o treime erau hispanici și mai mult de jumătate proveneau din gospodării cu venituri mici. După ultimul îngheț de primăvară, jumătate dintre ei au fost repartizați în grupul de grădinărit comunitar și jumătate într-un grup de control căruia i s-a cerut să aștepte un an pentru a începe grădinăritul.

Grupul de grădinărit a primit gratuit un teren de grădină comunitară, câteva semințe și răsaduri, precum și un curs introductiv de grădinărit prin intermediul programului non-profit Denver Urban Gardens și al unui partener de studiu. Ambele grupuri au efectuat sondaje periodice cu privire la aportul lor nutrițional și la sănătatea mentală, au fost supuse unor măsurători corporale și au purtat monitoare de activitate.

O creștere a fibrelor

Până în toamnă, cei din grupul de grădinărit mâncau, în medie, cu 1,4 grame mai multe fibre pe zi decât cei din grupul de control – o creștere de aproximativ 7%.

Autorii notează că fibrele exercită un efect profund asupra răspunsurilor inflamatorii și imunitare, influențând totul, de la modul în care metabolizăm alimentele la cât de sănătos este microbiomul nostru intestinal și la cât de susceptibili suntem la diabet și la anumite tipuri de cancer.
În timp ce medicii recomandă aproximativ 25 până la 38 de grame de fibre pe zi, adultul mediu consumă mai puțin de 16 grame.

O creștere de un gram de fibre poate avea efecte mari și pozitive asupra sănătății”, a declarat coautorul James Hebert, director al programului de prevenire și control al cancerului de la Universitatea din Carolina de Sud.

Grupul de grădinărit și-a crescut, de asemenea, nivelul de activitate fizică cu aproximativ 42 de minute pe săptămână. Agențiile de sănătate publică recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, o recomandare pe care doar un sfert din populația SUA o respectă. Cu doar două-trei vizite săptămânale în grădina comunitară, participanții au îndeplinit 28% din această cerință.