• Reducerea apetitului sexual la bărbați poate fi legată de un risc crescut de moarte prematură, a descoperit un studiu japonez. 
  • Interesul sexual este important deoarece este, în general, un indicator al bunei stări de sănătate și al calității vieții.
  • Este posibil ca lipsa apetitului sexual să fie legată de obiceiurile nesănătoase de viață ale bărbaților.

Reducerea apetitului sexual la bărbați poate fi legată de un risc crescut de moarte prematură, a descoperit un studiu japonez. Oamenii de știință încă nu au determinat legătura cauzală dintre mortalitate și libido, dar presupun că reducerea libidoului ar putea fi un indiciu subtil al altor probleme de sănătate.

Interesul sexual este important deoarece este, în general, un indicator al bunei stări de sănătate și al calității vieții. Analiza, publicată în jurnalul Plos One, se bazează pe datele colectate în rândul a 20.969 de participanți (8.558 bărbați și 12.411 femei) cu vârsta de peste 40 de ani care au fost supuși unor examinări sistematice regulate în prefectura japoneză Yamagata.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Yamagata a studiat interesul sexual al subiecților, pe care participanții la studiu l-au raportat într-un chestionar și le-au monitorizat starea de sănătate pe parcursul următorilor șase ani. Din cei 20.969 de subiecți inițiali, 503 au murit în perioada observată, relatează portalul Science Alert.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

De asemenea, a fost investigată legătura dintre interesul sexual și creșterea mortalității din toate celelalte cauze, cum ar fi mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare sau decesul din cauza cancerului. Asocierea a fost observată chiar și după excluderea altor factori de risc, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, fumatul, consumul de alcool, excesul de greutate și stresul.

Acesta este primul studiu care examinează legătura dintre libido și mortalitate într-o comunitate mai mare, au scris autorii. Femeile au raportat o lipsă de interes sexual mai des (16 la sută) decât bărbații (8 la sută), dar nu au găsit o legătură între scăderea libidoului și mortalitate ca la bărbați.

Deoarece studiul a fost pur observațional, oamenii de știință nu au putut determina care factor a fost cauza și care a fost efectul. Este posibil ca lipsa apetitului sexual să fie legată de obiceiurile nesănătoase de viață ale bărbaților. Dar este de asemenea posibil ca aceasta să fie legată de modificările inflamatorii, neuroendocrine și imunitare din organism. Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a determina exact ce se întâmplă, dar chiar și descoperirea unei potențiale legături este un pas important, potrivit oamenilor de știință japonezi. (China)