- De la 60 de ani e bine să avem nivele scăzute de glucoză, creatinină și acid uric dacă vrem să prindem vârsta de 100 de ani.
- Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol și fier în sânge au șanse mai mari de a ajunge la 100 de ani decât cei cu nivel scăzut.
- Cercetătorii recomandă să ne facem în mod regulat analize de ficat și rinichi, precum și de glucoză și acid uric pe măsură ce îmbătrânim.
Mulți dintre noi își doresc să trăiască mult, dar nu știu ce să facă pentru asta. E posibil ca cercetători suedezi să fi găsit răspunsul, sau cel puțin unul probabil, iar studiul lor dezvăluie ce substanțe avem nevoie în sânge.
În studiu au fost incluse 44.000 de persoane din Suedia, cu vârste cuprinse între 64 și 99 de ani, iar evoluția stărilor de sănătate a fost urmărită timp de 35 de ani. Au fost analizați așa-numiți bio-markeri, 12 la număr, din sângele acestor persoane. Este vorba despre molecule biologice care pot afecta sănătatea, molecule care se regăsesc în ficat, în rinichi și, în general, în metabolism.
Ce au descoperit cercetătorii suedezi
Până acum știam că colesterolul nu este bun pentru sănătate. Nivelul ridicat al colesterolului afectează sănătatea, dar se pare că la vârstnici nu este așa. Cercetătorii suedezi au observat că nivelul ridicat de colesterol și de fier în sânge poate crește șansele de a atinge o vârstă foarte înaintată. Iar nivelul scăzut de glucoză, creatinină și acid uric, la fel, poate contribui la o vârstă foarte înaintată.
Cum influențează alcoolul șansele de a trăi mult
Întotdeauna alcoolul este menționat ca un efect și ca un factor negativ pentru sănătatea noastră. Acest lucru s-a observat și în cazul celor 44.000 de participanți la acest studiu din Suedia. Cercetătorii, concluzionând informațiile și, în general, acest studiu, spun că este probabil o idee bună să, după vârsta de 64 de ani, dar poate și mai devreme, să ne facem în mod regulat analize la ficat, rinichi și să ne măsurăm nivelul de glucoză și de acid uric pentru a preîntâmpina niște probleme ulterioare.