- Proprietarii se simt vinovați pentru că își lasă animalele singure când merg la birou.
- S-au identificat cinci tipuri de vinovăție, inclusiv lipsa timpului.
- Vinovăția este asociată cu stări emoționale negative, precum anxietatea.
Mulți dintre noi ne simțim vinovați când ne lăsăm animalele de companie singure acasă.
Ei bine, se pare că nu suntem singuri. Un studiu recent condus de psihologul Lori Kogan arată că această vină a devenit o problemă serioasă pentru mulți proprietari, mai ales acum după ce ne-am întors la birou full-time. Cercetarea scoate la iveală cât de mult ne afectează asta starea emoțională, mai ales în contextul social media, unde totul pare perfect.
Advertisment
Poți resimți vina abandonului pentru animalul de companie atunci când mergi la birou?
„Da, cu siguranță acest sentiment poate să apară, mai ales că dacă noi avem aceste animale de ceva timp, dezvoltăm un atașament emoțional puternic și relația dintre noi și aceste animăluțe ale noastre devine foarte strânsă”, a explicat Nina Sofian, psiholog și terapeut, pentru Aleph News.
În ce fel agravează social media acest sentiment de vinovăție?
„Păi, în social media totul pare idealizat și putem să vedem idealizare a pieței altor proprietari de animale care pe platformele de social media pot să posteze tot felul de imagini, videoclipuri cu momente fericite petrecut alături de animăluțele lor. Și atunci apare această presiune de a fi un proprietar de animal perfect, pentru că social media promovat această idee de a fi constant acolo, dedicați animalului nostru de companie”, a adăugat Nina Sofian.
Recomandări
Ce soluții recomandați pentru a reduce vinovăția proprietarilor de animale?
„În primul rând, să ne acceptăm limitele personale și să înțelegem că noi ne iubim animalele. Dar în același timp avem și alte responsabilități, deci facem tot ceea ce putem ca ele să se simtă în siguranță. Apoi, putem să îmbunătățim calitatea timpului petrecut cu animalul nostru de companie și să ne să ne concentrăm pe jocuri interactive, afecțiune și atenție în acele momente în care suntem cu el.
Putem, de asemenea, să implementăm niște soluții tehnologice, de exemplu să punem camere video acasă, pentru monitorizarea animalului sau acele dispozitive de îngrijire automată care să îi asigure mâncare și apă pe parcursul zilei. Și, nu în ultimul rând, foarte important, să ajungem să învățăm să ne gestionăm noi propriile anxietăți legate de această teamă pe care o resimțim prin folosirea tehnicilor de relaxare, tehnici de respirație, și așa mai departe”.
Citește și
- Unde pleci în drumeții în Europa? Drumul Vrăjitoarelor, care trece prin munții Harz, este un traseu spectaculos de aproximativ 100 km
- Thrive Capital investește peste 1 miliard de dolari în OpenAI cu posibilitatea de a dubla investiția anul viitor
- NATO va înființa un comandament în Finlanda, la granița cu Rusia
Partenerii noștri