- Aproape o treime din canadieni suferă de singurătate.
- Cercetătorii spun că oamenii singuri și izolați își pierd memoria.
- Persoanele care se izolează social riscă să își piardă memoria mai ușor.
- Singurătatea poate să apară chiar și atunci când ai oameni în jur.
- Depresia și stresul intensifică pierderea memoriei la bătrânețe.
- Activitățile sociale și hobby-urile te ajută să îți păstrezi memoria.
- Persoanele nocturne sunt mult mai productive și atente decât cele matinale.
Singurătatea șterge amintirile mai repede decât timpul! Dacă te izolezi de lume riști să devii anxios și ajungi să uiți mai ușor. Unu din trei canadieni se confruntă cu singurătatea, arată un studiu de 6 ani făcut de un grup de cercetători belgieni de la Waterloo pe oamenii în vârstă.
Advertisment
Au studiat efectele singurătății în 4 combinații: a fi izolat social și singur, a fi doar izolat social, a fi doar singur și a nu fi nici izolat social, nici singur. Oamenii care nu aveau un partener și stăteau doar în casă aveau cele mai mari pierderi de memorie.
Singurătatea este un sentiment care poate apărea chiar și atunci când suntem înconjurați de oameni. Adesea, aceasta este legată de depresie și niveluri ridicate de hormoni de stres sunt factori care pot afecta memoria la bătrânețe. Cu cât ai mai multe activități sociale și să te preocupi de hobby-uri, cu atât îți vei păstra mai mult amintirile.
Recomandări
Dacă hobby-urile te scapă de singurătate, lipsa somnului te face mai deștept. Oamenii care sunt mai activi noaptea, obțin rezultate mai bune la testele cognitive decât persoanele matinale. Cercetătorii de la Imperial College of London, au făcut un studiu pe 27.000 de persoane și au descoperit că sunt mai atenți și productivi.
Citește și
- Weekend-ul vine cu 41°C în cea mai mare pare a țării. În Cluj, oamenii vor fi amendați dacă vor folosi prea multă apă
- Zelenski va călători în Marea Britanie săptămâna viitoare
- Novak Djokovic joacă duminică pentru al 8-lea titlu la Wimbledon
Partenerii noștri