• Experții recomandă să te culci și să te trezești la aceleași ore, cu o variație de maxim o oră.
  • Somnul neregulat crește cu 26% riscul de atac de cord.
  • Somnul prelungit în weekend nu este eficient pe termen lung.

Te-ai întrebat vreodată cât de mult îți afectează somnul neregulat sănătatea? Poate că dormi suficient, dar ora la care te culci și te trezești contează mai mult decât credeai. Un studiu recent a scos la iveală o legătură alarmantă între programul de somn și riscurile cardiovasculare și arată că neregularitatea poate crește riscul de atac de cord cu 26%.

De ce somnul neregulat poate afecta inima, chiar dacă dorm suficient

Un studiu recent a arătat că persoanele care au un program de somn neregulat au un risc cu 26% mai mare de a suferi de probleme grave de inimă, chiar dacă dorm între 7 și 9 ore pe noapte. Aceasta se întâmplă pentru că un somn neregulat deranjează ritmul natural al corpului, care reglează multe funcții importante.

Când ne culcăm și ne trezim la ore diferite, acest ritm poate fi afectat, ceea ce duce la probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul. Studiul a monitorizat peste 72.000 de adulți timp de opt ani și a descoperit că doar 48% dintre cei cu un program de somn neregulat reușesc să doarmă suficient, în comparație cu 61% dintre cei cu un program regulat.

Recomandări

EU CU CINE... CANDIDEZ?
IONII SE BOTEAZĂ LÂNGĂ SIBIU
TURCIA SPRIJINĂ SIRIA
MAI ÎN GLUMĂ, MAI ÎN SERIOS
RUSIA AVANSEAZĂ
BLINKEN MERGE ÎN JAPONIA

Ce sfaturi au experții pentru un somn sănătos

Experții recomandă să avem un program constant de culcare și trezire, adică să ne culcăm și să ne trezim la aceleași ore în fiecare zi, cu o variație de maximum o oră. Acest lucru este esențial pentru a evita problemele de sănătate legate de somnul neregulat.

De asemenea, adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, iar persoanele de peste 65 de ani între 7 și 8 ore. Este important să știm că recuperarea somnului pierdut în weekend nu este o soluție bună pe termen lung, deoarece poate afecta sănătatea. Cercetătorii colaborează acum cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a sublinia importanța somnului regulat ca parte a unei vieți sănătoase.

Citește și