- Studiul confirmă efectele benefice ale exercițiilor fizice asupra creierului la vârstnici.
- 25 de participanți au jucat golf, au mărșăluit și au mers cu ritm alert.
- Cercetătorii au confirmat îmbunătățirea atenției și comutarea între sarcini.
Mersul pe jos este una din activitățile fizice care îți menține și creierul în formă. Cercetătorii au comparat printr-un experiment cât de mult se îmbunătățește funcția cognitivă dacă joci golf, dacă faci un marș de 6 km sau dacă mergi pe jos.
Jucând o singură rundă de golf cu 18 găuri sau parcurgerea a 6 kilometri de nordic walking sau mersul obișnuit poate îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă imediată la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu recent publicat în „BMJ Open Sport & Exercise Medicine”.
O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est, Universitatea din Edinburgh (Regatul Unit) și ETH Zürich (Elveția) și-a propus să exploreze efectele imediate ale a trei exerciții fizice diferite, extrem de solicitante din punct de vedere cognitiv, asupra cogniției și a răspunsurilor biologice aferente.
Funcția cognitivă a fost evaluată cu ajutorul testului Trail-Making (TMT) A și B, un instrument utilizat pe scară largă pentru a evalua funcția cognitivă la adulții în vârstă. TMT-A măsoară funcțiile cognitive inferioare, cum ar fi atenția și viteza de procesare, în timp ce TMT-B măsoară funcțiile executive mai solicitante, cum ar fi capacitatea de a comuta între sarcini.
Studiul a arătat că o singură sesiune din oricare dintre cele trei exerciții – 18 găuri de golf, 6 km de mers nordic sau 6 km de mers obișnuit – a îmbunătățit funcțiile cognitive inferioare măsurate cu testul TMT-A la adulții în vârstă. În plus, mersul nordic și mersul obișnuit au fost asociate cu o îmbunătățire a funcțiilor executive măsurate cu testul TMT-B.
Cum a fost realizat experimentul?
Studiul a implicat 25 de jucători de golf mai în vârstă, sănătoși, cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care au efectuat trei exerciții intense diferite: o rundă de golf cu 18 găuri, o sesiune de nordic walking de 6 km și o sesiune obișnuită de mers pe jos de 6 km. Fiecare exercițiu a fost efectuat într-un mediu real, participanții menținându-și ritmul.
În plus, au fost colectate probe de sânge pentru a măsura nivelul de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) și catepsină B (CTSB). Ambele au fost sugerate pentru a reflecta beneficiile exercițiilor fizice asupra creierului. Participanții au purtat, de asemenea, dispozitive de urmărire a fitness-ului pentru a înregistra date specifice exercițiului, cum ar fi distanța, durata, ritmul, consumul de energie și pașii. Un senzor ECG cu o curea toracică a fost folosit pentru a monitoriza ritmul cardiac.
Cercetările anterioare au indicat potențialele beneficii cognitive ale acceselor acute de exerciții aerobice, cu factori precum intensitatea, durata și tipul de exercițiu care influențează gradul de îmbunătățire.
Citește și: