• Topirea ghețarilor din Groenlanda dezlănțuie o cantitate record de mercur în râurile și fiordurile din zonă
  • Mercurul, care este eliberat ulterior în râurile insulei, este distribuit în întreg ecosistemul planetar

Potrivit ScienceAlert, cercetătorii au descoperit în avalul a trei ghețari din sud-vest că ecosistemele „înoată” în concentrații mari de metal greu, care riscă să urce la niveluri periculoase.

Cantitatea de mercur observată în trei râuri glaciare și trei fiorduri din Groenlanda este cea mai mare de când se fac astfel de măsurători, iar oamenii de știință afirmă că este comparabilă doar cu cantitatea de mercur de pe căile navigabile poluate din China, care în general produce aproximativ o treime din poluarea cu mercur din lume.

Mercurul este un element natural și răspândit, eliberat de incendii, erupții vulcanice și eroziune. Cu toate acestea, în ultimii 150 de ani, activitatea industrială a pompat în mod activ și mai mult din acest poluant în atmosferă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Pe măsură ce ghețarii se topesc, metalul alunecă spre coastă și trece treptat de la un organism la altul în lanțul trofic. Oamenii și animalele din Arctica sunt mai susceptibile de a ingera niveluri toxice de mercur din hrana și din apa lor, posibil deoarece circulația globală transportă aceste metale grele spre nord.

În plus, cantități în creștere de mercur cad, de asemenea, pe ghețari, zăpadă și gheață, care pot apoi să curgă pe căile navigabile locale sau să se ridice în atmosferă .