• Copiii sub 2 ani nu trebuie să petreacă timp pe telefon.
  • Timpul de ecran pentru 2-5 ani: max. 1 oră pe zi.
  • Adolescenții între 13-18 ani ar trebui să limiteze la 2-3 ore pe zi.

În ziua în care rar mai vezi un copil fără un telefon în mână, un sfat de practici sănătoase vine din Suedia. Autoritățile recomandă interzicerea accesului copiilor cu vârsta sub 2 ani la orice tip de ecran. O inițiativă care e menită să protejeze dezvoltarea timpurie a copiilor și scoate în evidență importanța interacțiunii umane în primii ani de viață.

De ce a decis Suedia să stabilească recomandări privind timpul în fața ecranelor?

Suedia a decis să impună aceste recomandări din cauza creșterii alarmante a timpului pe care tinerii îl petrec în fața ecranelor, care a fost asociat cu diverse probleme de sănătate. Ministerul Sănătății Publice, a subliniat că adolescenții cu vârste între 13 și 16 ani petrec, în medie, 6,5 ore pe zi în fața ecranelor, ceea ce afectează activitățile fizice, somnul și interacțiunile sociale. De aceea copiii cu vârsta sub doi ani nu ar trebui să aibă acces deloc la niciun fel de ecran, pentu copiii cu vârsta între doi şi cinci ani, timpul petrecut în faţa ecranelor ar trebui limitat la o oră pe zi, iar pentru adolescenti timpul maxim este de 3 ore pe zi. In plus de recomandă excluderea accesului la ecrane înainte de culcare și păstrarea dispozitivelor departe de dormitoare.

Ce efecte negative poate avea timpul pe telefon asupra sănătății?

Conform recomandărilor Agenției pentru Sănătate Publică din Suedia, utilizarea excesivă a ecranelor poate avea multiple efecte negative asupra sănătății copiilor și adolescenților. Timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor este legat de probleme de somn, având în vedere că mulți tineri nu respectă orele de culcare din cauza utilizării dispozitivelor digitale. De asemenea, există dovezi că expunerea prelungită la ecrane poate contribui la dezvoltarea simptomelor depresive și la scăderea stimei de sine. Aceste efecte subliniază importanța limitării timpului de ecran și promovarea unor activități alternative, cum ar fi sportul și interacțiunile sociale, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și echilibrată.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Citește și