Sute de vase de pescuit chinezești acționează ilegal în largul Insulelor Galapagos. Ecosistemul este pus în pericol

Sursă foto: Profimedia
  • Sute de vase de pescuit chinezești acționează ilegal în largul Insulelor Galapagos
  • Chinezii încalcă adesea legislația internațională și pun în pericol ecosistemul zonei
  • În 2017, 6000 de rechini au fost confiscați la bordul unor nave chinezești

Vase de pescuit chinezești sosesc în fiecare an în largul Insulelor Galapagos, incluse în patrimoniul mondial UNESCO încă din 1978, dar anul acesta situația este diferită, relatează The Guardian. Dintre cele 248 de vase care se află în jurul insulelor, 243 sunt sub pavilion chinezesc și aparțin unor companii suspectate că practică pescuit ilegal.

Flota chinezească include nave de pescuit și containere refrigeratoare, capabile să stocheze cantități enorme de pește.

Transferul de marfă între nave este interzis, potrivit legislației maritime internaționale, însă chinezii par să nu țină cont de aceste reglementări.

„Sunt anumite flote care par să nu respecte nimic”, spune Norman Wray, guvernatorul Insulelor Galapagos.

Un căpitan de vas ecuadorian a declarat că a văzut nave chinezești la începutul lunii iulie, după încheierea sezonului când se pescuiește ton.

„Pescuiesc tot! Noi suntem obligați să avem un biolog la bord care să inspecteze captura. Dacă prindem un rechin, trebuie să-l eliberăm, dar pe ei cine îî controlează”, a spus acesta, care mai susține că flota chinezească navighează noaptea și își schimbă cursul constant.

Practicile de pescuit ale chinezilor pun în pericol ecosistemul Insulelor Galapagos, sunt convinși specialiștii. Prima dată când asiaticii au intrat în atenția autorităților locale a fost în 2017, când mai multe vase au fost confiscate. În interiorul acestora au fost găsiți 6000 de rechini înghețați, inclusiv rechinul-ciocan, pe cale de dispariție, dar și rechinul-balenă.

Flota de pescuit a Chinei în ape internaționale este cea mai mare din lume, cu aproximativ 17.000 de nave. Dintre acestea, 1.000 sunt înregistate sub alt pavilion, în acord cu anumite state.