Sute de voluntari din țară și străinătate au renovat casele dintr-un sat bănățean. „Patrimoniul arhitectural din sat este extraordinar”

renovare sat Ilidia Sursa foto: Facebook / Color the Village
  • Aproape 400 de voluntari din țară și din străinătate au renovat 30 de case din satul bănățean Ilidia
  • Acțiunea a ținut trei zile și a reunit oameni de vârste și din medii diferite

Aproape 400 de voluntari au venit în satul bănățean Ilidia din județul Caraș-Severin ca să își petreacă zilele libere, în sprijinul comunității. Timp de trei zile, ei au reparat și zugrăvit fațadele a 30 de case, în special ale unor familii nevoiașe.

Voluntarii spun că au ales localitatea bănățeană deoarece Ilidia este un sat cu o arhitectură unică. Are case mari, decorate, cu ferestre din lemn și porți sculptate.

„Patrimoniul arhitectural din sat este extraordinar, trebuie păstrat și pus în valoare pentru că dă identitate zonei. Ne dorim să acționăm pentru promovarea patrimoniului construit din Banat, astfel încât, an de an, mergem în alt sat cu voluntarii ca să putem sprijini cât mai multe comunități. Provocarea la Ilidia a fost să reușim să ne asigurăm că detaliile caselor sunt refăcute și apoi atent pictate, pentru că la cele mai multe nu s-au mai făcut lucrări de întreținere de zeci de ani, iar multe dintre ele erau deteriorate. Este foarte clar că, în cele mai multe situații, proprietarii nu și-ar fi permis să facă astfel de lucrări, iar în timp, fațadele ar fi fost complet pierdute”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Voluntarii care au participat la acțiunea Colorează Satul provin din medii diferite, de la elevi și profesori, până la informaticieni, ingineri, jurnaliști, medici, avocați, muncitori, dar și studenți, ingineri constructori, arhitecți, restauratori și meșteri. Ei au venit din București, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș și Rădăuți, dar a fost și un grup de tineri străini din Franța, Spania, Algeria și Turcia. Organizatorii estimează că la eveniment s-au implicat circa 400 de voluntari și că s-au adunat peste 7.000 de ore de muncă.

În decursul celor trei zile de eveniment au fost refăcute 30 de fațade, una dintre ele fiind căminul cultural din centrul satului, având o suprafață foarte mare. Numeroase garduri din zid de piatră au fost și ele reparate sau zugrăvite, iar unul dintre ele a fost înfrumusețat cu o pictură murală, reprezentând o casă tradițională din Ilidia.

Sursa foto: Facebook / Color the Village

Voluntarii s-au îngrijit și de spațiile din fața caselor, au pus flori, dar au înfrumusețat și câteva fântâni. Mai mult decât atât, la trei dintre casele renovate au fost montate jgheaburi și burlane pentru a preveni infiltrațiile de apă și distrugerea fațadei.

Foarte mulți localnici s-au implicat, dând o mână de ajutor voluntarilor la zugrăvit, dar și la gătit, oferind unelte și diferite bucate gătite special pentru ei.

În cele trei zile au avut loc și evenimente culturale și sportive dedicate voluntarilor și localnicilor. De asemenea, în sat a fost amplasată o stație de încărcare pentru autoturismele electrice care va fi folosită de turiștii din zona Cheilor Nerei.