Tabăra de la Năvodari nu mai are ce să le ofere copiilor. Ce însemna acest loc atunci când funcționa

  • Anul acesta, niciun copil din România nu a mai ajuns în tabăra de vară de la Năvodari.
  • În copilărie, Angela venea în tabără Năvodari alături de alţi copii din întreaga ţară, care ajungeau pe malul mării.
  • Complexul de la Năvodari este o ruină plină de boscheţi, care a fost evitat de capitalism şi investiţii.

Când spui Năvodari, spui și tabăra de copii. Celebră în anii 80, a ajuns acum o ruină. Angela își aduce aminte cum și-a făcut vancanța de vară la mare în ’84. A revenit și în 90, dar deja lucrurile se schimbaseră… în rău. Asta văd și localnicii care cred că miza sunt terenurile taberei de copii.

„Era plină de viaţă. Cred că cel puţin o mie de copii. Toată tabără de la Lebăda până aici, plus Victoria, Perla. Toată era animată, era foarte frumos. Plin de jocuri distractive, era animată din toate punctele de vedere. Plaja era chiar până aici, până la pavilioane se întindea.

Când se făceau spectacole toate aşa, ne băteam pe judeţe. Deci era competiţia asta între judeţe şi eram atât de mândri că noi câştigam”, povestește Angela.

Reporter: De câţi ani nu mai vedeţi copii pe-aici, aşa ca pe timpuri?

Bărbat din Năvodari: Sunt mai bine de cinci – şapte ani. Poate şi zece ani sunt. Clădirile astea se puteau face să mai fie cazări, dar dacă nu are cine. Adică investiţiile contează.

Tabăra pentru copii de la Năvodari

Tabăra Năvodari avea 134 de hectare, iar în cadrul ei erau cazați peste 10.000 de copii în fiecare sezon. De 8 ani, însă, nu s-a mai investit niciun leu pentru a menține acest loc.