• Spania va testa săptămâna de lucru de 4 zile.
  • Propunerea a fost făcută de Mas Pais și agreată de Guvern.
  • 32 de ore de muncă pe săptămână e planul spaniolilor.
  • România a adoptat și ea un proiect similar „Kurzarbeit”.
  • Parlamentarii au adoptat un nou proiect legislativ.

Ziua de luni aproape s-a dus, încă patru până la weekend! Sau trei, dacă ești norocos și stai în Spania! Guvernul de la Madrid e gata să facă din Spania una dintre primele țări ale lumii care implementează săptămâna de lucru de patru zile.

O propunere a fost deja agreată: 32 de ore de muncă pe săptămână prevede proiectul. Promotorii săi argumentează că ar îmbunătăți sănătatea psihică a oamenilor și ar ajuta în lupta cu schimbările climatice. Trecerea peste criză necesită mai multă muncă, nu mai puțină, spun opozanții ideii.

În acest timp, modelul „Kurzarbeit” a ajuns și-n parlamentul României. Proiectul adoptat deja prevede reducerea programului cu până la 80 la sută, odată cu ea și a veniturilor. Practic, salariații în această situație pot primi 75 la sută din salariul brut.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Decizia îi aparține strict angajatorului, iar angajatul rămâne cu celelalte drepturi contractuale. Trebuie să fie anunțat cu cel puțin 24 de ore înainte despre modificări. În realitate, lucrurile nu sunt mereu în regulă.

Cristina Năstac, fostă angajată: „Situația a fost destul de ciudată. Practic, m-au făcut să plec apoi mi-am dat demisia pentru că nu-mi conveneau anumite lucruri legate de salariu. Salariul nu-l primeam uneori la timp sau bonurile”.

Multe companii profit de situația de acum ca să-și restructureze business urile, să se scuture de o parte din activitățile care nu erau foarte bine organizate sau făcute și să rămână cu cele profitabile”, a declarat George Butunoiu, recrutor.