• România este pe locul 9 în Europa la risipa alimentară
  • Pe primul loc în clasamentul risipei alimentare este Anglia
  • Fiecare român risipește anual 192 de kilograme de mâncare
  • Fiecare român cheltuie 27% din venituri pe mâncare

Hai să îți arăt un top care nu ne face deloc cinste. Suntem pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. O treime din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge la coșul de gunoi, uneori fără ca ambalajul să fi fost deschis. Dar mai rău decât asta e că ultimele studii ale Eurostat spun că românii cheltuiesc 27% din venituri pe mâncare, cu mult peste media europeană de 12%.

Tu ştii ce trebuie să faci ca să nu risipeşti mâncarea?

Cercetători din patru universităţi din România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare.

Laura, de pildă, recunoaşte că aproape 40% din alimentele pe care le cumpără într-o lună ajung la gunoi. În timpul pandemiei tânăra a gătit foarte mult, dar acum, după ce a început să meargă din nou la serviciu, spune că nu mai are timp să consume toate alimentele din frigider.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Uite ce mărturisește Laura Goarnă, consumator: „În pandemie am gătit foarte mult, dar odată ce am început serviciul nu m-am dezobişnuit din a cumpăra alimente, aşa că frigiderul meu este în continuare ticsit, crezând că o să gătesc, dar mai mult am comandat. Am aceste brânzeturi, aceste paste, care sunt expirate din luna a 5-a şi din luna a 6-a pe care o să le arunc. Am ciorba de la mama care e deja de mai bine de două săptămâni pe care nu am apucat să o mănânc şi o să o arunc şi cu siguranţă mai sunt şi alte alimente care vor ajunge la gunoi.”

Specialiştii spun că primul pas pentru a evita risipa alimentară este să mergi la cumpărături cu o listă. Prof. Dr. CRISTINA POCOL, coordonator proiect, USAMV Cluj, spune: „Se urmăreşte studierea comportamentului populaţiei cu privire la lupta împotriva risipei alimentare în gospodării. Nu există suficientă educaţie în acest sens, adică prea puţină lume foloseşte o listă de cumăpărături, foarte puţină lume ştie că trebuie să îşi aranjeze alimentele în anumit fel pe rafturile frigiderului, nu citesc eticheta.”