- „Taskmasking-ul” a devenit un trend pe TikTok, unde oamenii împărtășesc sfaturi.
- Gen Z simulează munca, prin acțiuni precum tastatul sau mișcări false ale mouse-ului.
- Unii angajatori folosesc software de supraveghere pentru a monitoriza productivitatea.
Generația Z a găsit o nouă metodă de a părea ocupați la birou: „taskmasking”. Angajații tastează zgomotos, poartă căști sau se plimbă cu laptopul, ca și cum ar fi mereu prinși în treburi. Totul e o reacție la revenirea forțată la birou. Pe TikTok, tinerii dau tips and tricks despre cum să pară mai activi. Angajatorii nu stau degeaba și încearcă să-i prindă cu monitorizări mai stricte.
Advertisment
Care sunt cauzele, de ce folosesc angajații taskmasking-ul?
Codruța Mirci, expert HR: „Tinerii din Generația Z s-au obișnuit cu posibilitatea lucrului de acasă. Dincolo de această cauză evidentă, sunt multe alte cauze mai profunde care țin de organizație. Din păcate, multe companii pun accent pe prezența fizică la job, în loc să pună accent pe rezultatele obținute. De asemenea, management-ul din anumite organizații poate să fie unul bazat pe control excesiv, în care angajatorii nu au încredere în angajați. De aici provine și sensibilitatea Generației Z care simt că nu li se acordă suficientă încredere, ceea ce duce la o oarecare lipsă de motivație”.
Care ar fi o soluție pentru ca angajatorii să reducă acest fenomen?
Codruța Mirci: „Este nevoie de un sistem de management care să aibă indicatori clari de performanță. Performanța, calitatea muncii, timpul trebuie să fie relevante și importante, nu prezența fizică la job”.
Recomandări
Citește și
- Beijingul introduce cursuri de A.I. în școli. Radu Szekely, expert în educație: „România vrea acest lucru, dar cu aceleași instrumente de acum 100 de ani”
- Michelle Obama și fratele ei, Craig Robinson, lansează un nou podcast: Când are loc premiera „IMO”
- Cum faci business din banii de meditații: Alex Ciurea, specialist în educație: „Am comprimat toată materia într-o cărticică subțirică”
Partenerii noștri