• Există atât de multe motive pentru care cuplurile nu mai fac sex, de la pierderea pasiunii, la programe încărcate și până la medicamente care împiedică intimitatea.
  • Odată ce viața sexuală încetinește, poate fi greu să revii pe drumul cel bun.
  • Zilele se transformă în săptămâni, apoi în luni – și la un moment dat, situația ar putea părea iremediabilă.

Există atât de multe motive pentru care cuplurile nu mai fac sex, de la pierderea pasiunii, la programe încărcate și până la medicamente care împiedică intimitatea. Odată ce viața sexuală încetinește, poate fi greu să revii pe drumul cel bun.

Zilele se transformă în săptămâni, apoi în luni – și la un moment dat, situația ar putea părea iremediabilă. Cu toate acestea, nu trebuie să fie așa. În continuare, terapeuții ne spun care este motivul numărul unu pentru care cuplurile nu mai fac sex, precum și care sunt cauzele și cum vă puteți întări legătura.

Iată de ce cuplurile nu mai fac sex

În multe cazuri, o deconectare în dormitor este cauzată de o neconcordanță în relația voastră generală. „Nu este vorba de lipsa de dorință fizică, sau că persoana respectivă ți se pare neatractivă, sau chiar că vrei să te culci cu altcineva”, spune David Tzall, PsyD, un psiholog licențiat cu sediul în Brooklyn. „Toate acestea se pot întâmpla cu siguranță, dar impulsul este că nu te mai simți în siguranță, confortabil sau conectat cu partenerul tău”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă tu sau partenerul tău nu simțiți această siguranță emoțională, este puțin probabil să doriți sau să puteți avea o viață sexuală împlinită. Dar iată ce ar trebui să știi pentru a putea îmbunătăți această parte a relației tale.

Distanța emoțională se construiește în timp

Din fericire, o deconectare emoțională nu apare pur și simplu. Dacă îi acordați o atenție deosebită, de obicei o puteți opri înainte de a se agrava. Potrivit lui Tzall, distanța emoțională apare adesea în cuplurile care nu comunică bine. „Subtilitățile și rănile se acumulează și se transformă în resentimente”, explică el. „Cuplul vorbește din ce în ce mai puțin și nu-și împărtășește nevoile sau dorințele, din punct de vedere emoțional, mental și fizic.”

Uneori, nici măcar persoanele din relație nu pot identifica problema de fond. „Cuplul nu este de obicei conștient de motive și se va învinovăți pe sine sau pe partenerul său”, spune Tzall. „Dacă vina este pusă pe partener, acest lucru ar putea duce la o aventură sau la gândul de a se despărți, ceea ce nu face decât să creeze mai multă distanță între cei doi.”

În cazul în care cuplul încă mai face sex în acest moment, este posibil ca acesta să nu mai fie la fel de satisfăcător ca odinioară.

Alte responsabilități pot accentua distanța emoțională

În timp ce lipsa de comunicare poate cauza fisuri care duc la distanța emoțională, alți factori contribuie și ei. Cele mai multe dintre cuplurile pe care le-am întâlnit și care se plâng că nu mai fac sex la fel de des sau deloc par a fi cupluri care au fost distrase de alte cerințe consumatoare, cum ar fi creșterea copiilor, cariera și boala, atât mentală, cât și fizică”, spune Natalie Jimenez, EdS, terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și familiei.

Distracția, care poate începe treptat, devine mai omniprezentă dacă nu este abordată la timp și duce la deconectare emoțională și fizică, ceea ce face mai dificilă devenirea sexuală.” Acest lucru este valabil mai ales pentru femei, care au tendința de a avea nevoie de o conexiune emoțională pentru a fi sexuale, explică Jimenez.

O comunicare clară vă poate ajuta să vă reveniți

Doar pentru că acum te simți deconectată în dormitor, nu înseamnă că așa va fi pentru totdeauna. Cel mai bun sfat ar fi ca cei doi să vorbească deschis despre asta”, spune Tzall. Unii ar putea considera că acest lucru înrăutățește problema, dar numai prin scoaterea ei la lumină, poate fi examinată și abordată în mod corespunzător.”

Dacă discutarea problemei vă face să vă simțiți nervoși, apelați la ajutorul unui consilier de cuplu. Cuplul va învăța cum să se asculte și să vorbească unul cu celălalt într-un mod intenționat, fără a reacționa sau a lua comentariile sau comportamentul personal”, spune Tzall. Atunci când comunicarea este deficitară în cuplu, de obicei nu este din lipsă de cantitate, cât de calitate. Acest lucru înseamnă că ambii parteneri nu aud subtextul emoțional și dorințele și schimbările în nevoile lor.”

Învățând cum să vă puneți pe aceeași lungime de undă, vă veți îmbunătăți comunicarea acum și pe tot parcursul relației. În acest fel, puteți răspunde la probleme – cum ar fi o pauză în dormitor – în mod eficient și respectuos.