• Joburi precum cele de vânzător, şofer, curier şi traducători ar putea dispărea de pe piaţă în următorii 10 ani
  • România ţine pasul cu evoluţia tehnologică, spune Sorin Faur de la Academia de HR
  • Roboţii ar putea înlocui milioane de angajaţi în 10 ani

Joburi precum cele de vânzător, şofer, curier şi traducători ar putea dispărea de pe piaţă în următorii 10 ani, o spun unele voci. Pe de altă parte, reprezentanții HR afirmă că România ţine pasul cu evoluţia tehnologică, iar roboţii ar putea înlocui milioane de angajaţi în următorii ani.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, dispar şi apar unele meserii. Vânzătorii, şoferii sau librarii sunt câţiva dintre cei care vor fi nevoiţi să se reorienteze pe piaţa muncii.

Cum ţine România pasul în acest context? Sorin Flaur de la Academia de HR spune că în România, nu toate lucrurile astea vor pătrunde deodată pentru că ţine şi de rata lor de absorbţie şi de inteligenţa utilizării, şi de costuri. Totuși s-ar putea să fim cu câţiva ani în urma unor state dezvoltate dar nu foarte mult.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Nu mai e mult până când roboţii vor prelua de la oameni milioane de joburi. Cam 10 ani, estimează experţii. În esenţă vor dispărea joburile care au o natură repetitivă, mecanică, manuală. În măsura în care tehnologia va evolua, tehnologia maşinilor inteligente de exemplu, vor dispărea şoferii, o parte din taximetrişti, curierii, pentru că vom avea maşini inteligente.

Totodată experții spun că pe măsură ce vom dezvolta diverse softuri inteligente nu doar job-urile de tip blue-collar care presupun muncă naturală vor dispărea sau vor fi afectate ci şi job-uri mai sofisticate precum cel de traducător.

Sursa foto: Profimedia