• Cluj-Napoca este cel mai popular oraș pentru vegani și vegetarieni.
  • 3% dintre români sunt vegetarieni și vegani.
  • Cererea pentru produsele vegane a crescut cu 50% la micii producători.

Varză a la Cluj, dar fără carne, pentru că cei mai mulți vegetarieni și vegani români sunt în Transilvania. Cluj-Napoca este raiul veganilor, urmat de Sibiu și București, arată un top făcut de aplicația bookingham.ro.

Clujenii au cele mai multe restaurante vegane, raportate la numărul de locuitori. 39% dintre români spun că au mai renunțat la carne, aproape 3% sunt vegetarieni și doar 1%, vegani, estimează Asociația Veganilor din România. Cererea pentru produsele vegane a crescut cu 20% în supermarket-uri și cu 50% la micii producători.

„Am devenit vegetarian acum peste 12 ani din empatie față de animale și pe la jumătatea perioadei, acum șase ani, am devenit vegan.”, a spus Adrian Sandu, vegan.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Cum mi-a schimbat viața? Mă simt mai conectat cu mine, cu mediul înconjurător, cu natura, mă simt mai sănătos și chiar sunt.”

„Primul restaurant a apărut acum opt ani în Cluj, fiind cererea tot mai mare și consumatorii fiind tot mai mulți care adoptă un stil de viață vegan”, a spus Robert Mârza, bucătar chef la restaurantul Samsara.

„De anul acesta la cererea oaspeților noștri am ajuns și în București.”

„În ultimul timp cel mai cerut a fost sushi-ul vegan, pentru că multă lume nu se așteaptă să mănânce sushi vegan.”

„Dietele vegane poti fi o variantă a alimentației sănătoase. Spre deosebire de alimentația carnivoră, în care avem toate sursele de nutrienți, inclusiv cele animale, în alimentația vegană lispesc o categorie de nutrienți și atunci ele trebuie suplimentate activ.”, a spus Adrian Copcea, medic primar nutriționist. „Pentru a compensa lipsa unor vitamine, de exemplu vitamina B12.”