Uite cum poți vedea cu ochiul liber cometa Neowise pe cerul României. Imagini rare din întreaga lume

Uite cum poți vedea cu ochiul liber cometa Neowise pe cerul României. Imagini rare din întreaga lume
  • O cometă strălucitoare a apărut pe cer noaptea trecută.
  • Poate fi văzută cu ochiul liber pe cerul din România.
  • Asta este una dintre puţinele oportunităţi de acest fel din secolul XXI.

Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în martie, când era prea slabă pentru ca cineva să o poată vedea cu uşurinţă. Corpul ceresc a primit numele Neowise, după observatorul care a identificat-o prima dată.

Astronomii s-au temut că ar putea fi distrusă odată cu apropierea de soare, aşa cum s-a întâmplat cu alte obiecte de acest fel în 2020, dar Neowise a supravieţuit propriei întâlniri cu soarele nostru şi la sfârşitul săptămânii trecute a ajuns pe orbita lui Mercur. Acum este din nou pe drumul său spre părţile îndepărtate ale sistemului nostru solar, scrie The Independent.

Neowise este una dintre puţinele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol şi va sta pe cer aproape toată luna iulie.

Obiectul este acum suficient de luminos pentru a fi reperat cu ochiul liber, dar pentru o mai bună observare este mai simplu să foloseşti un binoclu, iar odată ce este localizat, îl poţi vedea cu ochiul liber.

De-a lungul lunii iulie cometa nu numai că se va mişca, dar va deveni mai uşor de observat pe cer în timpul nopţii.

Din 10 iulie poate să fie observată şi seara, la ora 22:30-23:00, deasupra orizontului nord-nord-vestic. În perioada 11-24 iulie cometa este circumpolară, observată de pe teritoriul României, fiind, cel puţin teoretic, observabilă întreaga noapte. Totuşi merită precizat faptul că la culminaţia inferioară cometa va fi la doar câteva grade deasupra orizontului nordic, scrie astro-info.ro.

În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în acelaşi timp cu cometa. Cea mai optimă perioadă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie.

Uite imagini rare din întreaga lume